Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Одещині стартувала осіння посівна

Незламні аграрії Одещині, не зважаючи на воєнні дії, виходять на поля, щоб забезпечити країну та світ сільськогосподарською продукцією. Розпочалася найскладніша за всю історію незалежної України осіння посівна, яка має декілька складових. Найголовніша — підготовка, а саме закупівля основних засобів виробництва: мінеральних добрив, насінневого матеріалу, засобів захисту рослин, палива.
Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА зазначає, що «аграрії Одещини посівну розпочали 10 серпня. Основними культурами посівної компанії залишаються озима пшениця, озимий ячмінь, під які у нас заплановано відвести 540 тис. га та 220 тис. га відповідно. Під жито 0,5 тис. га. Під озимий ріпак заплановано відвести 100 тис. га. Цьогоріч агрометеорологічні умови складаються несприятливо, часом набуваючи критичного характеру. При цьому потерпає від посухи не лише Україна. Через аномальну спеку в Європі на поверхні пересохлих річок Чехії та Німеччини проступили так звані “голодні камені”.»
У Середні віки ці камені використовувалися для позначення критично низького рівня води в річці, що віщує голод. На камені, що встановлено у річці Ельба у 1616 році, можна побачити старовинний підпис, який говорить: “Якщо побачиш мене, плач”.
Наразі і аграрії, і виробники насіння, добрив та ЗЗР йдуть один одному назустріч та працюють з високою мотивацією.
Дуже важливо, щоб були продовжені різні механізми фінансування (векселі, аграрні розписки, відстрочка в оплати, тощо) і щоб усі учасники ринку підтримували один одного. Також суттєвим аспектом саме в цьому питанні стане підтримка міжнародних інституцій та держави.
«Сьогодні, у цей найскладніший для нашої держави час, на аграріях лежить стратегічна місія — забезпечити Україну продовольством у повній мірі. Я звертаюсь до кожного аграрія: Ви — армія, яка зможе вистояти, ви — наша надія, і саме ви є основою економічного розвитку держави!» – пише у Telegram-каналі https://t.me/vestistoyanova/3915 Алла Стоянова.
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН