Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

“Бізнес у блокаді”: як діяти підприємцям Херсонщини, щоб не отримати підозру у колабораційній діяльності

Рада бізнес-омбудсмена підготувала брошуру з порадами підприємцям, які вели свою справу на тимчасово окупованих територіях. Це стосується, перш за все, підприємців, які не мають можливості змінити локацію своєї справи – агропромислового комплексу та підприємств критичної інфраструктури (аптеки, транспорт, житлово-комунальних господарств тощо).

Про це Суспільному розповіла асистентка з комунікацій Вікторія Антоненко.

За її словами, уряд наразі розробляє законодавчі норми щодо врегулювання статусу суб’єктів господарювання на тимчасово окупованих територіях та мінімізації ризиків притягнення до кримінальної відповідальності за колабораціонізм.

Рада бізнес-омбудсмена дає рекомендації, як захистити майнові права, як взаємодіяти з контрагентами, працівниками і як поводитись в умовах форс-мажору та під примусом.

“У разі неможливості уникнення спілкування з окупаційною адміністрацією рекомендується підприємцям збирати докази на підтвердження відсутності наміру (умислу) співпрацювати із ними, а саме — за відсутності загрози життю — фіксувати будь-які факти примусу, вимагання чи погроз та зустрічатися з окупантом у супроводі потенційних свідків. У випадку застосування щодо підприємця фізичного або психічного примусу до вчинення колаборації, варто звернутися до правоохоронних органів із заявою, яку можна подати з підконтрольної Україні території через довірену особу”, – йдеться у рекомендаціях.

Рада бізнес-омбудсмена також повідомляє, що брошура розроблена відповідно до чинного законодавства України.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН