Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В тимчасово окупованому Херсоні панує безробіття

Від початку повномасштабного вторгнення та окупації міста херсонці масово втрачали роботу.

Зараз безробіття та неможливість заробити гроші на життя є однією з основних проблем, розповів херсонець Максим.

За його словами чоловік п‘ятий місяць я без роботи і без заробітної плати. До війни він працював разом зі своєю дівчиною на підприємстві, яке виготовляло вікна. Закрилося воно на другий день, як почалася війна.

“В березні нам ще деяку суму дали й все. Весь цей час живемо на ті гроші, які я деякий час збирав на мрію – машину. Роботи в місті немає. Я готовий працювати будь-ким: вантажником, охоронцем, продавцем на ринку, офіціантом. Я щодня в пошуках роботи для себе. Поки варіантів ніяких не знайшов”, – каже чоловік.

У соцмережах, розповідає Максим, люди шукають будь-яку роботу. Іноді навіть просто за продукти, щоб прогодувати дітей.

“Ми їздили з дівчиною на збір полуниці. Нам обіцяли нам одну суму – мали б отримати по 500 гривень, а на руки нам дали по 320 грн. Також їздили збирати й черешню. Є іноді підробітки, але це 50-100 грн. Коли був сезон черешні, то у нас у дворі росте дерево, ми його обірвали та віднесли на ринок продавати”, – говорить херсонець.

Ситуація з безробіттям у Херсоні вкрай важка, говорить виконувачка обов’язків міського голови Галина Лугова.

“Робочих місць дійсно немає де знайти. Тільки одиничні заклади торгівлі, кафе та кав’ярні. Навіть не бачу поки шляху, як можна вирішити для людей це питання. Зараз немає перспективи, плану, як зробити так, щоб людям полегшити”, – розповідає Галина Лугова.

За словами працівниці Херсонського міського Центру зайнятості Олени, яка залишилась в окупованому місті, центр закритий. Вакансій немає, підприємства закриваються.

“Люди стають на облік не в окупованому Херсоні, а на підконтрольній Україні території. Люди звертаються, ми працюємо онлайн. Багато керівників виїхали та не звільнили офіційно працівників. Законодавство зараз дозволяє найманому працівнику розірвати трудовий договір в односторонньому порядку. Ми допомагаємо таким людям стати на облік. Їх зараз дуже багато”, – каже жінка.

Знайти роботу легше тим херсонцям, які виїхали на підконтрольну Україні територію, говорить Галина Лугова.

“Координаційний центр підтримки переселенців з Херсонщини тут, на Вінничині, який я створила, одним із пріоритетних напрямків – співпраця зі службою зайнятості. Законодавство дозволяє людям, знаходячись на основній роботі в Херсоні, тут офіційно влаштовуватись і працювати”, – каже т.в.о міського голови Херсона.

Якщо не знайде роботи, і не отримає фінансової допомоги від держави, доведеться іти за гуманітаркою від російських військових, говорить херсонець Максим.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН