Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Зальцбурзькому глобальному семінарі херсонка озвучила проблемні питання окупованих територій

Вчора розпочав свою роботу Ювілейний 75-й Зальцбурзький глобальний семінар «Підтримка та налагодження зв’язків українського громадянського суспільства під час війни» у м. Зальцбург (Австрія). Херсонщину на ньому представляє очільниця “Спілки жінок Херсонщини” Ірина Ніколаєва. Вона розповіла про другий день семінару та його проблемні питання.

Другий день семінару @salzburgglobal окреслив головний шлях для нашої країни: зробити рішучий стрибок в сучасну економіку, створити чітку стратегію внутрішньої політики, винайти алгоритми реінтеграції окупованих територій та біженців. Це величезний пласт роботи, що потребує вузької експертизи у різних напрямках. Тому групи учасників працювали над окремими питаннями.

Мої напрямки – відновлення окупованих територій та реінтеграція біженців й ВПО. Головний висновок: треба бути готовими до реінтеграції, створювати стратегію розвитку, не чекати деокупації. Ми обговорили ключові механізми:

✅ визначення пріоритетів на тлі нестачі ресурсів Населення окупованих територій та ВПО – різні групи, які стикаються зі своїми проблемами й викликами. Потрібно визначитися, як ми можемо допомогти, що зробити для кожної з них. Вже зараз потрібно думати про реінтеграцію, скласти повний список пошкодженої власності та узгодити репарації.

✅ мобілізація суспільства та посилення комунікації, реукраїнізація Очевидна необхідність нової освітньої системи на деокупованих територіях. Часто у міжнародних організацій немає доступу до них, а у населення немає доступу до ЗМІ. Нам важливо підтримувати комунікацію всіма доступними способами.

✅ вирішення питання кадрів та перезавантаження системи державного рекрутингу В пріоритеті – психологічна реабілітація людей на окупованих територіях, які зазнали фізичного та психологічного насилля. Гуманітарна допомога. Працевлаштування ВПО. Для цього потрібні кваліфіковані кадри. В цьому нам мають допомагати міжнародні партнери.

Тож, законодавчі ініціативи, які важливо імплементувати вже сьогодні:

– покращити закон про співробітництво;

– прийняти закон про перехідну юстицію (правосуддя);

– розробити національну політику щодо людей, які проживають на окупованих територіях.

Безумовно, активна фаза війни в Україні стала шоком, водночас створивши передумови для перезавантаження не лише влади, а й глибших процесів — трансформації суспільних відносин.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН