Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На акваторіях нацпарку «Тузлівські лимани» нарахована найбільша чисельність галагазів за останні роки в зимовий період (фото)

«Скоро закінчується зима і багато цих дивовижних птахів, – галагазів,  залишить Тузлівські лимани. Розлетяться вони по солонуватим водоймам узбережжя Азово-Чорноморського регіону. Частина залишиться в нацпарку на гніздуванні. В цей період року, раціон галагаза на Тузлівських лиманах складається переважно з поживи тваринного походження.

Харчується дрібними ракоподібними, молюсками, та личинками комарів-дергунів (мотилем), як і багато інших птахів нацпарку в цей період https://www.youtube.com/watch?v=L-2tvDgLpgU&ab_channel=%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%B2 .

В невеликій кількості вживає в їжу вегетативні частини рослин і водорості. На морському узбережжі качка часто живиться під час північного вітру, коли вода оголює мулисте дно, на якому залишаються тваринні організми. Галагаз борознить каламутні мулисті відкладення лиманів, пропускаючи через дзьоб весь намул. Виживанню галагаза як виду в Причорноморському регіоні загрожує винищення цих птахів браконьєрами,  забудова мілководь лиманів та піщаного пересипу, в тому числі й туристична, місць придатних для гніздування і харчування, як, наприклад на Будацької косі  https://www.facebook.com/rusevivan/posts/1917059958480087 , забруднення узбережь побутовим сміттям та іншими небезпечними відходами.

В середині лютого 2022 року, в рамках обліків червоноволої казарки, завдяки міжнародному проекту «LIFE» «Безпечний перелітний шлях», на акваторіях Національного природного парку «Тузлівські лимани» була нараховано найбільша  чисельність галагазів за останні роки в зимовий період – майже 11000 птахів», – повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку еколога Івана Русєва.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН