Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Науковці херсонського вишу вирощують креветку Розенберга (відео)

Науковці Херсонського аграрно-економічного  університету вже другий рік поспіль вирощують  креветку Розенберга, яка широко відома в світовій аквакультурі. Основною її особливістю є те, що живе вона в прісній воді, а для розмноження їй потрібна морська вода.

“Ми взяли за мету в цьому році відпрацювати технологію її інкубації і саме зараз тут в лабораторії “Перспективи аквакультури” ми отримуємо маточне поголів’я, годуємо креветок своїми власними кормами тому що корма імпортного виробництва дуже дорогі і збільшують витрати на виробництво, зменшуючи показник економічної ефективності, а саме рентабельність.

Саджаємо креветок на нерест і зараз маємо вже самок, які відклали ікру і утримуємо її в спеціальній інкубаційній установці”, – зазначив завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури ХДАЕУ, кандидат біологічних наук та доцент Павло Кутіщев.

Важливо було створити певні умови для життєдіяльності та розмноження тропічної креветки.

Наукові співробітники постійно слідкують за середовищем, в якому знаходиться креветка.

Анастасія Кольцова співробітниця кафедри водних ресурсів та аквакультури зазначила:

“При утриманні платників маточного поголів’я креветки важливими є якісний склад води. Нам важливо, щоб мінералізація складала 12 проміле, також щоб температура була 29°С. Важливими є хімічні показники, найважливіше при інкубації- відсутність аміаку, а нітрати не повинні перевищувати, їх ми перевіряємо в своїй лабораторії, яка допомагає нам контролювати процес інкубації”.

Студенти в рамках навчальної практики також долучаються до всіх етапів вирощування креветки.

На своїй батьківщині креветка Розенберга може досягати маси до 350 грамів. В наших кліматичних умовах, вони досягають менших розмірів, але дають велике потомство.

“Плодючість може досягати до 20 тисяч ікринок, але це залежить від її розміру. Наприклад, наша креветка – її плодючість складала від 5500 до 8000 ікринок. Висока плодючість дає можливість при невеличких виробничих потужностях  і інкубаційному цеху отримувати значну кількість посадкового матеріалу, який за екстенсивною технологією, тобто без витрачання грошей на корми, а тільки за рахунок природної кормової бази  наших ставів, вирощувати товарну креветку, яка може бути дуже привабливою для підприємців в сфері аквакультури”, – зазначив Павло Кутіщев.

Надалі в університетській лабораторії будуть продовжувати  вирощувати  тропічну креветку до товарної маси. Таке досягнення науковців аграрно-економічного  університет буде цікавою для підприємців, ставши для них стартапом тому що креветка зацікавить  споживачів, адже не тільки володіє чудовими смаковими якостями, а ще й дуже корисна.

Вирощування креветки Розенберга на півдні України – це розвиток рибного господарства нашого регіону, а також чудова практика для студентів, які планують працювати в аквакультурній сфері.

Детальніше — у сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН