Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Колектив херсонської лікарні імені Тропіних приймає вітання з річницею заснування

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на Фейсбук-сторінку КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. А. і О. Тропіних». У повідомленні йдеться про наступне:

«Лікарня Тропіних приймає вітання з річницею заснування та пропонує херсонцям долучитися до збереження пам’яті про історію закладу.   

Сьогодні пам’ятний день для нашої лікарні – однієї із найстаріших у місті, яка має унікальну, більш ніж столітню, історію. Її відкриття з урочистим освяченням відбулося 25 січня 1914 року, у «сріблястий від сонця та снігу» прекрасний Тетянин день. І це стало поворотною подією для охорони здоров’я того часу.

Збудована на кошти херсонських меценатів братів Тропіних, цілком за новітніми стандартами, лікарня була подарована місту для надання безплатної медичної допомоги усім нужденним. Подарована – рятівна.

Лікарня Тропіних стала символом милосердя в Херсоні, а сама її поява – дивом. Енергія, яка була вкладена у цей початок, буквально відчувалася у повітрі. Вже 108 років «Тропінка» – так від початку створення лікарню називають херсонці – виправдовує це послання  милості, скрізь час, і… світло додається до світла…

У дні свого заснування заклад був розрахований на 50 ліжок. У п’яти відділеннях – хірургічному, акушерському, терапевтичному, дитячому, інфекційному – працювало 5 лікарів та 22 медсестри. За всі роки роботи лікарня не припиняла своєї діяльності, навіть у найважчі періоди випробувань війнами, голодом, розрухою та епідеміями. Лікарня пережила ціле століття змін, що були завдані часом. Цю епоху склали кілька поколінь медичних працівників, які зберегли не лише професійний, а і духовний її стрижень. Їхні імена, історії, їхні обличчя та світло ми пам’ятаємо. А нинішніх ветеранів шануємо за велику працю, досвід та любов. І живі, і ті, що пішли – дорогі нам і необхідні.

Сьогодні ми хочемо запропонувати херсонцям поділитися спогадами своїх рідних, тих, хто працював у лікарні або був близький до неї своїм життям. Можливо, у вас збереглися фотографії, документи, відомості, пов’язані з лікарнею Тропіних, особливо довоєнного періоду – поділіться пам’яттю. Всю інформацію ми зберігаємо в музеї лікарні, а найцікавішу публікуємо на наших інформаційних сторінках. Нехай цей простір пам’яті та подяки залишається живим і значущим не лише для лікарні, а й для історії міста.

З Днем народження, «Тропінка»! Будь завжди міцною, людяною, професійною та процвітаючою!».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН