Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одесити побачать унікальний фільм про підземну красу печер

24 січня о 12:00 в Одеській національній науковій бібліотеці (вул. Пастера, 13) відбудеться передпоказпрезентація документальних фільмів «Віднесені водою» та «Печерні». Подію організовує команда Суспільне Одеса спільно з колегами із Суспільне Черкаси та Суспільне Тернопіль.

Прем`єра другого фільму відбулася 15 жовтня 2021 року на UA: ОДЕСА та всіх регіональних телеканалах Суспільного. Стрічку «Віднесені водою» телеглядачі невдовзі лиш побачать в ефірі.

«Ми продовжуємо знайомити наш регіон з телевізійними проєктами з різних куточків України. Це прекрасна можливість побачити те, що досить часто під час коротких туристичних візитів фактично не можливо. Доторкнутися до локальних історій, які роблять нас такими, які ми є», — зазначає продюсерка Суспільне Одеса Олена Кваша.

Для зйомок фільму «Печерні» група спелеологів спустилася у печеру Озерна на Тернопільщині. Команда пробула під землею декілька днів без жодного зв’язку із зовнішнім світом. Проводили інженерні роботи, жили в лабіринтах. Разом зі спелеологами кілька днів під землею працювали журналісти та оператори, щоб показати умови роботи спеціалістів.

«Коли ми задумали зняти фільм “Печерні”, то мета була — показати підземну красу Тернопільщини іншим регіонам. Після виходу фільму ми й справді отримали відгуки та питання з різних куточків України. І, що приємно, не зважаючи на те, що фільм вже є у загальному доступі, нас запрошують привозити стрічку та розказувати про неї. Олена Кваша вважає, що фільм буде цікавий одеситам, тож ми з командою радо прийняли запрошення», — каже продюсерка Суспільне Тернопіль Зоряна Биндас

Фільм «Віднесені водою» обрали до реалізації у 2021 році у відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним». У ньому йдеться про будівництво Кременчуцької ГЕС, зокрема автор і режисер стрічки Олексій Хуторний розглядає питання проєктування і будівництво водосховища та пов’язане з цим переселення тисяч людей. 

Вирубані садки, спалені хати, затоплені історичні пам’ятки і перенесені кладовища — чи виправдали роки роботи Кременчуцької ГЕС такі дії і чи безпечний каскад Дніпровських водосховищ для екосистеми річки. Це одне із питань, яким цікавився головний герой фільму, черкаський музикант Олександр Дубина.

«Вдячна Олексію Хуторному за те, що взявся за цю тему і знайшов таких героїв, які змогли розкрити її цікаво, живо, глибоко. Це — історичний фільм, але, як на мене, його головна сила — саме у дитячих спогадах, якими поділились люди. У стрічці піднімаються не лише питання локального характеру. Скажімо, тема цвітіння води в Дніпрі та його екологічного стану є близькою жителям усієї України, оскільки Дніпро є основною водною артерією нашої держави, — зазначає продюсерка Суспільне Черкаси Олена Баніна. — Для мене було відкриттям, що до будівництва Кременчуцького водосховища на черкаські пасовища приганяли худобу з півдня України, зокрема, з Одеської області».

Вхід на передпоказ-презентацію вільний. Відвідати подію можуть усі охочі за умови дотримання карантинних вимог.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН