Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні протягом 55 років звання Почесний громадянин міста присвоїли 92 херсонцям

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь» з посиланням на сайт Херсонської міської ради. У повідомленні йдеться про наступне:

«55 років тому, в 1967 році, рішенням Херсонської міської ради засновано звання «Почесний громадянин міста Херсона», відтоді таке звання отримали 92 херсонця. 

Хто може претендувати на почесне звання, яка процедура його отримання, про пільги для Почесних громадян міста розповідає секретар міської ради Галина Лугова:

«Перш за все, в кандидата на звання мають бути особливі заслуги перед громадою Херсона та країною в цілому, зокрема у сферах розвитку культури, спорту, волонтерства, доброчинності тощо. Щороку мешканці громади, громадські організації, установи, заклади, активісти, профспілки мають право подавати на ім’я міського голови клопотання про присвоєння такого звання, зібравши не менше ста підписів у підтримку свого кандидата».

До переліку документів, які подаються з метою присвоєння почесного звання, мають увійти автобіографічні відомості про кандидата, інформація про підстави присвоєння такого звання, особисті внески та досягнення, фотокартка 2 на 3, завірена копія документа, що посвідчує особу – додає Галина Лугова.

У 2021 році прийняті зміни до Статуту Херсонської міської територіальної громади, відповідно – зміни внесені й до Положення щодо порядку присвоєння звання «Почесний громадянин міста Херсона». Змінами передбачено створення комісії, що розглядає та вивчає подані кандидатури попередньо, опісля їх розглядають постійні депутатські комісії, а остаточне рішення приймається рішенням сесії міськради.

Звання «Почесний громадянин Херсонської МТГ» присвоюється довічно. Та передбачає ряд пільг. Як зазначає секретар міської ради є такі херсонці, які не мають права претендувати на почесне звання, серед них ті, що скоїли злочин, і їхня провина доведена в судовому порядку. Зазначена причина також може стати підставою для прийняття рішення сесією міської ради про позбавлення такого звання.

Після досягнення пенсійного віку Почесні громадяни херсонської громади щомісячно отримують 50% від суми мінімальної заробітної плати. Міської програмою соціального захисту населення також передбачені пільги на оплату комунальних послуг, безкоштовний проїзд у міському громадському транспорті, першочергове право придбання квитків на різноманітні заходи.

Крім цього, почесні громадяни мають право брати участь у засіданнях сесії міської ради, а також право виступати на засіданнях та інших урочистих заходах.

Але, особливою пільгою для херсонських почесних громадян є право абсолютно безкоштовного придбання ліків за рецептом лікаря.

«Херсонська МТГ єдина громада України, яка взяла на себе таку відповідальність та відшкодовує витрати на придбання ліків для таких громадян», – зазначає Галина Лугова.

Крім цього, з бюджету громади виділяються кошти на поховання почесних громадян у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат та виготовлення пам’ятників.

Рекордним роком по кількості присвоєних звань є 2010 рік. У зазначеному році рішенням сесії міської ради дев’ятьом мешканцям громади присвоєно таке звання.

До речі, в 1975, 1977, 1985, 1987, 1989, 1993, 1995, 1999, 2002, 2005, 2007 роках звання не отримав жоден з кандидатів.

Нагадаємо, що 3 вересня 2021 року під час засідання сесії Херсонської міської ради серед 12 кандидатур депутати обрали шістьох громадян, які наразі носять звання Почесних громадян міста. Переглянути відомості про це можна за посиланням – https://cutt.ly/rIWtpt7».

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН