Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Розвиток інфраструктури, культури, спорту та туризму: яким запам’ятався рік мешканцям Херсонщини (відео)

Увійшов в історію 2021 рік — рік нових можливостей, синергії дій і креативних рішень, підприємливих кроків та аналізу, як переформатуватись, аби був рух вперед, бо в житті і в праці по-іншому не можна. Іграшка до іграшки і отримується чудова новорічна ялинка. Так і кожен з наших героїв вписував свої сторінки в історію нашої Херсонщини, аби 2021 рік став роком нових можливостей.

Синергія дій додавала нових можливостей жителям Херсонщини зробити крок вперед у інфраструктурних змінах територіальних громад, в правових питаннях, освіті, медицині, туризмі, агровиробництві, IT-технологіях, науці, спорті, культурі, меценатських та благодійних проєктах, а також політичному житті регіону, бо лише об’єднавшись ми можемо змінити життя на краще.

Голова Херсонської обласної державної адміністрації Геннадій Лагута зазначив на сесії Херсонської обласної ради, приступивши до виконання  обов’язків:

«Колеги, ми як слуги народу повинні робити все, аби наш край, наша Батьківщина розвивалися. Працюймо далі задля створення європейської солідарної країни та за життя в ній, бо нам тут жити!».

У 2021 році було завершено першу чергу мостопереходу, який з’єднав два мікрорайони — ХБК та Таврійський. Ця подія відбулася до 30-річчя незалежності України і по-новому відкриває потенціал нашого Херсону. Член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, народний депутат України Павло Павліш розповів про масштабний проєкт, на який так довго чекали жителі міста:

«Це дуже важливий інфраструктурний об’єкт, який вже дав свої плоди. Мешканці Таврійського мікрорайону вже зараз відчувають зміни: вони можуть спокійно вранці доїхати на роботу і ввечері повернутися додому».

Україна крокує демократичним шляхом. В 2021 році продовжується судова реформа, вироблено нову карту судів в регіонах. Велике досягнення — закон про медіацію. А на Херсонщині в 2021 році відбулися два масштабні правові форуми — «Таврійський обрій» та «Таврійські зорі». Голова Ради адвокатів Херсонської області Інна Мокіна привітала херсонців:

«Мої дорогі земляки, мої дорогі херсонці! Щиро вітаю вас з Новим роком! Хотілося б побажати, щоб двієчки були для вас щасливими і щоб нарешті в наших домівках було затишно, тепло, ситно. Щоб ми ніколи не замислювалися про майбутнє з точки зору нашої забезпеченості, безпеки. Дуже хочеться побажати нам миру, добробуту, злагоди і порозуміння. З Новим роком, з Різдвом Христовим!».

На схилах Дніпра в 2021 році на Кам’янській Січі херсонці, жителі і гості області відзначили 25-ту річницю Конституції України, на славному місці, де знаходиться могила кошового отамана Костя Гордієнка — побратима Пилипа Орлика, який писав першу конституцію у світі. Депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко зазначив:

«Саме на цій землі 300 років тому Пилип Орлик разом з Костем Гордієнко написали «Права та вольності Війська Запорозького», що в свою чергу лягли в основу першої європейської конституції, яку називають першою в світі».

Проривом 2021 року стало відкриття сучасного офісу міжнародної компанії DataArt в Херсоні та збір зернових для аграріїв. 2021 рік став роком нових можливостей для представників харчової галузі. Компанія «Оса» близько 25 років успішно працює на ринку заморожених напівфабрикатів та крафтової продукції. Виробляється продукція виключно з натуральної сировини вітчизняного виробництва з дотриманням найвищих стандартів якості. Для колективу компанії «Оса» 2021 рік був роком злагодженої роботи в команді. Співзасновниця підприємства «Оса» Олена Урсуленко зазначила:

«Від щирого серця, від усієї душі я вітаю вас із прийдешніми святами — з Новим роком і з Різдвом Христовим! Хай цей рік для вас буде радісним, щасливим, здоровим, багатим! Хай виконуються усі ваші бажання! Зі святом!».

У 2021 році Службою автомобільних доріг у Херсонській області відремонтовано 147 км доріг на різних ділянках автошляхів та реконструйовано потужний міст через Північно-Кримський канал. Начальник Служби автомобільних доріг в Херсонській області Микола Савченко прокоментував:

«По основним напрямкам роботи в 2021 році, перш за все, було відремонтовано автомобільну дорогу М-14, курортний напрямок Т-22-16 Гола Пристань-Залізний Порт. Також в напрямку Р-47 Херсон-Нова Каховка-Генічеськ, Т-04-03 Мар’янське-Берислав, Т-22-07 Берислав-Велика Олександрівка».

Податківці Херсонщини плідно працювали на добробут нашого південного регіону. Виконуючий обов’язки ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі Ігор Клим звернувся до жителів нашого міста:

«Шановні херсонці! Щиро вітаю вас з прийдешніми святами! Нехай Новий рік приносить здоров’я, добробут у кожну домівку та позитивні емоції і враження. Та пам’ятайте: податки — це плата за цивілізацію, а добробут та процвітання Херсонщини залежать від кожного з нас».

Херсонська торгово-промислова палата об’єднує компанії, підприємства, установи, які зацікавлені у розвитку своєї діяльності та налагодженні виробничих та торговельних зв’язків на внутрішньому та зовнішньому ринках. Бути членом Херсонської торгово-промислової палати — це мати постійну підтримку, а для представників бізнесу це важливо. Вже багато років очолює Хнрсонську торгово-промислову палату Вікторія Остроумова. Завершальним заходом 2021 року стало святкове засідання комітету жінок-підприємиць при Херсонській торгово-промисловій палаті. Вікторія Остроумова розповіла:

«Цього року виповнилося 20 років, як я працюю в Херсонській торгово-промисловій палаті. Кожні п’ять років ми звітуємо перед членами палати. Ці 20 років показали, що ми працюємо злагодженою командою. Ця синергія, яка є, вона працює на користь членів палати».

Розвивалися громади області, відкривалися нові приймальні відділення в опорних лікарнях та створювалися нові інфраструктурні об’єкти. В 2021 році розпочалося в Новій Каховці будівництво Центру олімпійських видів спорту та багатофункціонального майданчика. А це здоров’я нації. Новокаховський міський голова, голова Новокаховської територіальної громади Володимир Коваленко зазначив:

«Ми захистили проєкт Н2О і він почав на нашій території будуватися. Сьогодні персональними зусиллями, разом з людьми з Міністерства ми на рахунку для будівництва маємо 286 млн грн. Найголовніше, що цей об’єкт перехідний на наступний рік, згідно з постановою Кабміну».

2021 рік — рік олімпійський. 6 жителів Херсонщини взяли участь в Олімпійських іграх в Токіо і троє — з Нової Каховки.

Інфраструктурні зміни в 2021 році відбулися і в Асканійській громаді. Керівництво громади зробило ремонт і в музичній школі, і на інших соціальних об’єктах. Голова територіальної громади Асканія-Нова Вадим Поліщук наголосив:

«Проводяться роботи по частковій заміні опалення в школі на сучасні обігрівачі і з заміни системи опалення. Вперше за багато років нам вдалося за кошти обласного бюджету і місцевого бюджету зробити другий поверх музичної школи. А це приблизно 950 тис. грн.».

Чимало уваги в громаді приділяється розвитку медичної сфери.

Рік 2021 — карантинний. Медики Херсонщини продовжили боротьбу з ковідом. Важливо, що до лікарської спільноти в регіоні поступово приєднуються ті, хто обрав навчання на медичному факультеті Херсонського державного університету. Ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський розповів:

«Ми розуміємо, що готувати ми можемо якісно лікарів у нас в університеті. Цього року наші діти дуже успішно здали тест КРОК. Англійський варіант здали 100%, а український національний тест близько 80%. Це означає, що на медичному факультеті правильно поставлені відповідні процеси, діти навчаються. Я дуже сподіваюсь, що це буде гарна генерація нових лікарів, які будуть далі забезпечувати здоров’я людям, які проживають в Херсоні і Херсонській області».

У 2021 році спортсмени досягали суттєвих результатів у різних видах спорту: і в вільній боротьбі, і в боксі, легкій атлетиці. А гандбольна жіноча команда «Дніпрянка» в 2021 році вдесяте стала чемпіоном України. У складі цієї команди виступають вихованці Херсонського фахового спортивного коледжу. Перший заступник голови Херсонської облради — керівник виконавчого апарату Юрій Соболевський прокоментував:

«Це дійсно наша гордість, нам є чим пишатися. Дуже крутий тренерський склад, дуже круті дівчата, тому я впевнений, що вони будуть й надалі представляти нашу область».

Тренери Херсонського фахового спортивного коледжу працюють у складі національних збірних України та були залучені до суддівства на Олімпіаді в Токіо. Директор коледжу Валентин Сух зазначив:

«Було засідання в Києві, обирали старших і головних тренерів з боротьби вільної. З 11 тренерів троє наших. Це говорить про те, що і гандбольний клуб, і тренерський склад всіх видів спорту у нас достатньо професійні і фахові люди, яких запрошують тренувати збірні команди України. Це дуже приємно. Тому хочу побажати добра, здоров’я і успіхів всім і перемог нашим вихованцям».

Херсонські спортсмени з веслування академічного привезли перемогу з Португалії, прославивши рідне місто Херсон. Спортсмени здобули п’ять золотих медалей на чемпіонаті світу під керівництвом своїх тренерів. Президент Херсонської федерації веслування академічного Ігор Гарагуля привітав херсонців:

«Хочу привітати всіх херсонців з Новим роком та Різдвом Христовим і подякувати цьому року і за досягнення, і за іспити. Бажаю здоров’я, щастя і мати бажання працювати і досягати поставленої мети! Хай все буде добре в кожній родині!».

Науковці Херсонщини в 2021 році досягали успіхів. Національну премію імені Бориса Патона за роботу «Текстильні матеріали і вироби спеціального та військового призначення» отримали науковці Херсонського національного технічного університету. А винахід з біопластику науковців Херсонського державного аграрно-економічного університету відзначено у міжнародному конкурсі. Доцент кафедри технології і переробки та зберігання сільськогосподарської продукції ХДАЕУ Ігор Чернишов розповів:

«Ми подали заявку на участь у конкурсі «Plastic Challenge Hackathon 2021». Це перший на Україні конкурс, який продукує ідеї циркулярної економіки в Україні та в країнах ЄС. Ми гідно представили наш університет, зайнявши друге призове місце».

Важливим аспектом є залучення талановитої сільської молоді, дітей соціальних категорій, учасників АТО до отримання вищої освіти. За здобутки Почесною грамотою Верховної Ради України відзначено в 2021 році колектив Новокаховського гуманітарного інституту університету «Україна». Директор закладу Георгій Севрюков зазначив:

«За 22 роки ми зробили дуже багато для нашої області, для півдня України. Тобто, ми маємо більше 11 тисяч випускників. Немає жодного району в області, де б вони не працювали. У нас велика діаспора і в Києві. Наші випускники працюють і в Кабінеті Міністрів України, і в Верховній Раді, і в Міністерстві освіти тощо. Тому дуже приємно, що відзначили колектив нашого вишу».

Лідируючі позиції з ІТ-освіти серед підлітків займає комп’ютерна академія ШАГ в Херсоні. В 2021 році відкрито і філію в Новій Каховці. Показник підготовки високої якості спеціалістів — це працевлаштування в цій професії випускників Комп’ютерної Академії ШАГ. Директор Херсонської філії Комп’ютерної Академії ШАГ Віталій Швець зазначив:

«Наші студенти розробки програмного забезпечення або комп’ютерної графіки і дизайну отримують роботу в таких сучасних компаніях як Ubisoft (розробка ігор), Microsoft і Google. І це наші випускники, наші херсонці».

В 2021 році учні навчалися і онлайн, і офлайн. В таких умовах працювали педагогічні колективи в усіх громадах Херсонщини, намагаючись донести до школярів найцінніше — знання. Депутатка Херсонської обласної ради Галина Гондарева наголосила:

«Головним в цьому році для освітян були зміни до закону «Про загальну середню освіту», тому що це дало можливість дійсно зробити достатньо оптимальну класну мережу. Можна створювати ліцеї саме в тих громадах, які знають, що це можна зробити якісно».

Туристична галузь з кожним роком поповнює скарбнички громад та добробут херсонських родин. 2021 рік став поштовхом для взаємодії Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Начальниця управління з питань туризму та курортів Херсонської облдержадміністрації Тетяна Волинець зазначила:

«Для туристичної галузі бажаю, перш за все, розвитку туристичної інфраструктури, більше співпраці з громадами, щоб туризм повністю діджиталізувався. Для мене яскравим відкриттям була цього року Миколаївська область, тому що я там працюю і я знайшла нові туристичні магніти. Зараз три області — Одеська, Миколаївська і Херсонська — представляють Південь України, єдину туристичну дистонацію!».

Чимало благодійних і меценатських проєктів були спільними зусиллями втілено в 2021 році: громадська платформа «Добро переможе», благодійний фонд Садіяра Мамедова, фонд «Захист» у Херсоні, «Нові можливості» та інші активно працювали в 2021 році. Добрі справи легко робити разом, а студенти Херсонського фахового коледжу культури до Дня Святого Миколая робили ексклюзивні новорічні прикраси. Виконуюча обов’язки директора Херсонського фахового коледжу культури Наталія Федотова розповіла:

«Кошти, отримані від акції, надійдуть на благодійний рахунок комунального закладу «Олешківський дитячий будинок-інтернат».

Добро і краса єднає. Новорічно-різдвяний Херсон вразив жителів і гостей нашого міста. Красиві локації у кожному мікрорайоні міста. Херсонці роблять селфі і виставляють у соцмережах. Херсон змінюється. Херсонський міський голова Ігор Колихаєв підкреслив:

«Ми зробимо все можливе і неможливе для нашого місто, яке я люблю і шаную з дитинства, шаную батьків і всю спільноту Херсона, з якої я рухався крок за кроком».

Здивували в 2021 році і херсонські театрали, оголосивши в березні аукціон ролей для звичайних херсонців. А на кінець року глядачі побачили у виставі «12 стільців» на одній великій сцені і акторів, і аматорів, які реалізували свою мрію. Генеральний директор-художній керівник Херсонського облмуздрамтеатру ім. М. Куліша, депутат Херсонської обласної ради Олександр Книга зазначив:

«Я думаю, що ми збурили не тільки Херсон, але й всю Україну, тому що зараз до нас їдуть журналісти з Києва, знімають про цей проєкт передачі. Маю надію, що він стане достойним закінченням нашого театрального року».

Цього року з новорічно-різдвяними святами розпочалися і снігопади. Сніжна погода порадувала і містян, і працівників Херсонського гідрометцентру — служби, яка цього року відзначила 100-річчя. Начальник Херсонського обласного центру з гідрометеорології Юрій Кіріяк зазначив:

«Глобальні зміни клімату призводять до того, що ми повинні кожну добу враховувати, що буде далі. Гідрометслужба здатна забезпечити всі сектори економіки надійною інформацією на найближчі п’ять днів».

Вже йде в історію 2021 рік. Чудовим завершальним акордом став студентський зимовий бал у аграрно-економічному університеті. Захід енергії та натхнення на нові справи, які стануть знаковими вже в 2022 році. А побажання в ці дні звучать прості і щирі, об’єднуючи нас людськими цінностями. Голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко зазначив:

«Шановні друзі! Минає 2021 рік — рік, в якому було все, радощі, сподівання, надії і свої прикрощі. Ми з вами виконали програму «Великого будівництва», ми працювали, будували, реконструювали. Впевнений в тому, що наступний рік буде ще кращим, принесе нам ще більше результатів. Ми збережемо кожну людину в нашій області. З прийдешніми святами, з Новим роком та Різдвом Христовим!».

2021 рік став роком нових можливостей і кожен з нас творив історію рідного краю — Півдня України.

З Новим роком та Різдвом Христовим вас вітає творча група телестудії «Український Південь» та головна редакторка Лідія Григор’єва!

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН