Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Триває реконструкція Каховської ГЕС (відео)

Про це повідомляє інформаційне видання «Український Південь».

Каховська ГЕС є нижньою сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій і однією з десяти станцій, що входять до складу Укргідроенерго – найбільшої державної гідрогенеруючої компанії України. Спорудження Каховського гідровузла дало поштовх виникненню міста Нова Каховка та будівництву Південно-Українського й Північно-Кримського каналів.

На основі створеної інфраструктури прискорився соціально-економічний розвиток віддалених регіонів Півдня України та були створені територіально-промислові комплекси. Через гідровузол проходять стратегічні автомобільний і залізничний мостові переходи.

Важливим результатом створення Каховського гідровузла стало забезпечення стійких врожаїв сільськогосподарських культур на Півдні України, розвиток тваринництва та покращення судноплавства на Дніпрі. Введення в експлуатацію Каховської ГЕС дозволило збільшити потужність та покращити надійність роботи української енергосистеми. На сьогодні Каховська гідроелектростанція є сучасним енергетичним об´єктом, який стрімко розвивається у відповідності до загальносвітових техніко-економічних та екологічних вимог.

Станіслав Макаров, головний інженер Каховської ГЕС коментує:

«В об’єднаній енергосистемі України Каховська ГЕС, як і всі гідроелектростанції Укргідроенерго, бере участь у забезпеченні покриття пікових навантажень, регулюванні частоти та потужності і мобільного аварійного резерву. На Каховський ГЕС встановлено шість вертикальних гідроагрегатів загальною встановленою потужністю 334,8 МВт. За 66 років експлуатації на станції вироблено понад 89 мільярдів кВт⋅год електроенергії». Безпека і надійність гідроспоруд – це одне з питань, що завжди хвилює населення.

Станіслав Макаров, зазначив: «З технічної точки зору їх надійність не викликає у нас жодних сумнівів. Спеціальні гідротехнічні підрозділи гідроелектростанції щодня моніторять стан експлуатації дамб. Є регламент спостережень, є інструментальний контроль, є нормативи, згідно з якими проводиться робота». Починаючи з 1996 року на станції проводиться поетапна реконструкція, реабілітація і заміна обладнання.

Арсеній Зеленський, заступник директора з реконструкції Каховської ГЕС розповів: «Основними цілями реконструкції Каховської ГЕС є продовження терміну її експлуатації, збільшення потужності та експлуатаційної надійності, покращення виробничих показників та приведення станції у відповідність до сучасних екологічних вимог».

За останні 25 років на Каховській ГЕС реконструйовано всі шість гідроагрегатів із заміною робочих коліс, систем збудження, систем управління та регуляторів швидкості. Замінено і введено в експлуатацію сучасне електротехнічне, гідросилове та гідромеханічне обладнання, впроваджені сучасні системи управління, моніторингу та контролю.

Наразі реконструкція триває.

Каховська ГЕС – одне з найпрестижніших підприємств півдня України, де врегульовані всі питання між колективом та адміністрацією колективною угодою.

«Колективним договором, зокрема, передбачено ряд соціальних програм, серед яких є матеріальна допомога на оздоровлення до щорічної відпустки, матеріальна допомога на лікування, часткова компенсація витрат на відпочинок працівника та його дітей, оплата першої вищої освіти та інші види соціальної підтримки. Непрацюючі пенсіонери та ветерани Каховської ГЕС кожного місяця отримують матеріальну допомогу та вітаємо їх з визначними датами та святами. З липня 2018 року впроваджене добровільне медичне страхування працівників, яке включає в себе всі види медичної допомоги та дає можливість отримувати якісне обстеження і лікування в медичних закладах України. Співробітники мають можливість для навчання, кар’єрного росту, пропонуються різні види нематеріального заохочення», – розповідає Сергій Ячний, голова профспілкового комітету Каховської ГЕС.

Одним із ключових факторів розвитку Укргідроенерго і Каховської ГЕС зокрема – є його співробітники, люди віддані своїй справі.

Олег Пащенко, директор Каховської ГЕС зазначив: «Людина – це найвища цінність компанії. Її гідність, здоров’я, добробут, мотивація і безпека завжди в пріорітеті для нас. На Каховській ГЕС працює 254 співробітники. Це колектив кваліфікованих спеціалістів який працює, навчається та успішно вирішує виробничі питання».

Крім виробничих процесів, колектив станції бере активну участь у житті Новокаховської громади. Постійно проводяться заходи з прибирання берегової зони. Співробітники Каховської ГЕС є постійними донорами крові в центрі трансфузіології Нової Каховки. Також, колектив залюбки долучається до благодійних акцій і місцевих заходів.

Детальніше — у сюжеті телестудії «Український Південь»:

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН