Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новій Каховці обговорили актуальні проблеми громади

23 листопада в Новій Каховці народний депутат України Сергій Козир зустрівся з головами районних державних адміністрацій та головами територіальних громад 184 виборчого округу. Про це повідомили на сторінці громади.
Обговорювали питання, які турбують жителів округу, та які з них потребують негайного вирішення.

Представників громад турбують питання розвитку медичної сфери, фінансування та утримання медичних закладів, підвищення заробітної плати для медичних працівників, подальша протидія COVID-19, адже хвороба повністю змінила життя країни.

Різке здорожчення вартості енергоносіїв – одна з найбільших проблем, які постали перед органами місцевого самоврядування на сьогодні. На жаль, багато ТГ зіткнулись з проблемою закупівлі палива. Вугілля та альтернативні види опалення дуже дорогі, в рази зросла вартість електроенергії для комунальних закладів, на сьогодні не діє «нічний» тариф, який дозволяв громадам економити кошти. Президентом України було ініційовано підписання Меморандуму, який не дозволяє до кінця опалювального сезону збільшувати ціну на газ, але в Херсонській області багато сіл не газифіковані.

Окремою темою стала сфера економіки. По-перше, жителі округу досі потерпають від зменшення доходів після оцінки землі у 2017 році, коли її вартість знизилась на 30%. По-друге, не вистачає коштів через брак ПДФО.
Голова Каховської районної ради Валерій Брусенський зауважив, що щильність населення Херсонщини чи не найнижча в Україні, тому частка ПДФО, яка залишається в місцевому бюджеті, не покриває потреби громад. У зв’язку з цим було винесено пропозицію на законодавчому рівні прийняти коригуючі коефіцієнти для таких регіонів.

Перший заступник міського голови Олег Тарабака також висловився відносно різкого та непрогнозованого зростання тарифу на електроенергію. Він висловив пропозицію стосовно необхідності фінансово підтримати громади в будь-якому вигляді: чи то виділення субвенції, чи збільшення частки податків, які залишаються в місцевому бюджеті на покриття різниці тарифів та компенсацію різкого збільшення вартості електроенергії.

Завершили зустріч питаннями щодо функціонування програми «Питна вода України» на 2023-2024 роки. Деякі голови громад занепокоєні, що не зможуть взяти в ній участь, адже не мають коштів на співфінансування.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН