Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Національний природний парк «Кам’янська Січ» підписав меморандум з представниками «Rewilding Ukraine»

Нацпарк підписав меморандум про співпрацю з проєктом, розробленим фахівцями організації «Rewilding Ukraine» з відновлення екосистем вздовж Азово-Чорноморського коридору.

Концепція розвитку регіону подана на європейську програму «Ландшафти під загрозою». Таким чином південь України доєднається до практик ревайлдингу – повернення до дикої природи Європи.

Ревайлдинг-ініціативи надійшли від фахівців Одеського Центру регіональних досліджень. Понад 2 десятиліття установа працює над питаннями сталого використання, збереження, відновлення природних ресурсів півдня України. З 2019 року науковці займаються вивченням ситуації та можливостями відновлення екосистем вздовж Азово-Чорноморського екологічного коридору.
За роки досліджень науковці відзначають низку проблем, притаманних всім південним областям. Це надмірна розораність земель (від 60 до 70% від загальної площі), неконтрольована забудова територій та рекреаційна діяльність (наприклад, джипінг та поїздки на квадроциклах впливають на території піщаних арен), використання сільгоспвиробниками отрутохімікатів, від яких гинуть дикі тварини і птахи.
Природно-заповідні об’єкти на території Херсонської та Миколаївської областей виконують місію збереження комплексу дельти Дніпра і пісків. Але й охоронні території не застраховані від негативних впливів.
«Нацпарки, дійсно, є ядрами, де зберігаються найбільш цінні екосистеми. Сьогодні є певні ризики і для них. На жаль, сьогодні не всі місцеві громади розуміють важливість збереження таких природних комплексів.
Об’єкти природоохоронного комплексу намагаються використовувати для суто економічних цілей. Приклад – Кінбурн. Скандальна ситуація, коли ОТГ намагається розвивати неконтрольований туризм, рекреаційну сферу, не розуміючи того, що за кілька років цей ресурс буде «підірваний» і вони не зможуть заробляти на туризмі так, як сьогодні», – сказав виконавчий директор Одеського Центру регіональних досліджень Ігор Студеніков.
Науковці розробили проєкт розвитку комплексу Азово-Чорноморського екологічного коридору, який простягнувся на 300 тисяч гектарів.
Під час візиту на Херсонщину вони побували у кількох об’єктах природно-заповідного фонду для пошуку однодумців і координації спільних ревайлдинг-ініціатив.
«Ми підготували концепцію великого п’ятирічного проєкту, і він поданий на програму «Ландшафти під загрозою». Це – європейська програма, яка стосується масштабного відновлення природних екосистем. І дуже сподіваємося, що в нас з’явиться можливість для реалізації цієї роботи.
Одним з об’єктів природно-заповідного фонду, з яким ми підписали меморандум про співпрацю, є Національний природний парк «Кам’янська Січ». З Нацпарком співпрацює потужна група фахівців. Перспективними є напрямки відновлення природного випасу на території Парку (тут цікавим є досвід «Асканії-Нова» з надання банку травоїдних тварин) та відновлення гідрологічного режиму Дніпра», – зазначив фахівець з відновлення екосистем організації «Rewilding Ukraine», головний науковий співробітник Одеського Центру регіональних досліджень Олег Дяков.

Ревайлдинг (або здичавіння) – інноваційний спосіб відновлення дикої природи Європи. Принципи ревайлдингу – дозволити природним процесам переформатувати та покращити стан екосистем, таким чином відновити водні й наземні ландшафти Європи.

Національний природний парк «Кам’янська Січ»

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН