Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Хурму вирощують в херсонському виші (відео)

В Херсонському державному аграрно-економічному університеті вирощують декілька видів хурми у розпліднику нішевих плодових культур.

Таку практику здобувають студенти, які навчаються на спеціальності «Садівництво та виноградарство».

Кандидатка сільськогосподарських наук, доцентка кафедри рослинництва та агроінженерії ХДАЕУ Ольга Козлова зазначила:

«На даній спеціальності якраз і передбачає для практичних занять вирощування садів. У нас представлена тут ділянка з інтенсивного садівництва. Ми почали експериментувати саме в напрямку нішевих плодових культур. Сьогодні нашому міні- саду вже третій рік. Ми можемо говорити про те, що це вдалий проєкт на півдні України, який показує урожайність нашої хурми. Тут закладено три основні сорти хурми: нікітська бордова, росіянка, гора Говерла. Були ще експерименти з сосновською, але цей сорт не прижився в наших умовах. Тому ми залишили ці три сорти. Тепер ми з ними працюємо».

Важко переоцінити вітамінну цінність плодів хурми, особливо в карантинний період, коли так важливо зміцнювати свій імунітет.

Ольга Козлова у розмові з журналістом додає: «Хурма — це джерело вітамінів. З урахуванням нинішньої епідемічної ситуації, всі лікарі — і дієтологи, і імунологи — рекомендують вживати нашу південну хурму. Є дуже багато корисних амінокислот, мікроелементів, які підтримують наш імунітет».

Урожайність такої екзотичної рослини залежить від багатьох факторів.

Ольга Козлова додає практичні рекомендації садівникам: «Даний рік є нетиповим. Була затяжна холодна весна і потім дуже посушливе літо, хурмі не вистачало вологи. Хоч ми і зрошували хурму, але зверху була дуже велика кількість сонця і ми не могли її постійно зволожувати. Але у кого є таке можливість ви можете або у вечірній час, або рано вранці зволожувати її. Хурма скинула з себе дуже багато плодів. Тому в цьому році врожайність буде набагато менша, ніж в позаминулому році. Ми збираємо врожай і після цього переходимо до остаточного етапу — це обов’язкове підживлення наших дерев фосфорнокалійними добривами. Наш університет співпрацює з компанією «Solantis», це нова компанія добрив на ринку. Тому ми вже другий рік експериментуємо з цими добривами. Результат себе виправдовує».

Догляд за рослинами відбувається протягом всього року. А вже незабаром розпочнеться підготовка до зимівлі.

Ольга Козлова прокоментувала: «Коли вже пройде листопадний період і коли хурма скине своє листя, ми будемо її утеплювати неорганічними матеріалами — це два-три шари агротекстилю. Цього достатньо. Адже особливості нашої хурми в тому, що вона буде плодоносити на поточних пагонах і коли ми будемо обрізати її весною, вже будемо знати, які пагони перезимували і який врожай ми будемо планувати в наступному сезоні. Обов’язково восени ми повинні передавати нашу рослину на зимівлю, зробити вологозабезпечення рослини. Тобто ми повинні перевірити вологість ґрунту, обов’язково зрехлити його, щоб не було кірочки і потім готувати хурму до зими».

На спеціальності «Садівництво та виноградарство» також планують розширити ділянку інтенсивного садівництва та додати інші сорти екзотичних рослин. А це дасть студентам можливість отримати більше практичних навичок.

Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН