Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як розвивається Виноградівська ОТГ на Херсонщині (Відео)

7 населених пунктів Олешківського району 30 квітня 2017 року стали однією громадою. Села Виноградове, Тарасівка, Рідне, Клини, Привітне, Мирне і селище міського типу Брилівка увійшли до складу Виноградівської ОТГ.

«Що дало об’єднання? Можливість самим керувати своїми соціальними об’єктами, спрямовувати кошти туди, де вони найнеобхідніші. Залишки державної субвенції на освіту (за 2 роки їх було близько 12 мільйонів) витратили на пріоритетні напрямки – покращення умов навчання дітей. Жалкую лише про одне, що не об’єдналися раніше, коли цей процес розпочався», – розповідає журналістам «Українського півдня» Сергій Шматенко, голова Виноградівської сільської об’єднаної територіальної громади.

Сергій Шматенко, голова Виноградівської сільської об’єднаної територіальної громади

Не лише освітянська субвенція спрямовується на потреби навчальних закладів. Державні кошти і обов’язкове співфінансування з місцевої казни – і є результат. Для підвезення 120 дітей до Тарасівської школи був придбаний автобус за кошти інфраструктурної субвенції, і у планах – закупівля ще одного. Обладнання для початкових класів за вимогами Нової української школи – зона відповідальності місцевої влади, яка забезпечила всім необхідним. І навчальний заклад, маючи міцну матеріальну базу, впроваджує передові методики навчання.

«У сільській місцевості в одній із перших було запроваджено розвивальне навчання ще 14 років тому, ми вже випустили випускників за програмою Ельконіна-Давидова «розвивальне навчання». Також в нашій школі одній із перших ОТГ впроваджено нову програму «Інтелект України. У школі є швидкісний інтернерт, а в умовах карантину освітній процес в новому навчальному році готуємо за змішаною системою», – говорить Наталя Снігур, директорка Тарасівського закладу повної загальної середньої освіти.

Кошти освітянської субвенції пішли на оновлення їдальні, харчоблоку, санітарних зон, встановлення системи доочистки води для неперервної подачі у закладі повної середньої загальної освіти селища Брилівки. Ресурсну кімнату для дітей з інвалідністю профінансовано за кошти ОТГ. Бюджетні гроші витратили і на охоплення Інтернет-мережею і закуплю ноутбуків для старшокласників. У покращенні умов для дітей зацікавлені всі, тому і працюють без відпусток й іноді – без вихідних.

«Скільки грошей було вкладено в ремонти і переоснащення закладу повної середньої освіти за ці два роки, не бачили останні два десятиліття. Переобладнаний харчоблок і їдальня, санітарні зони, спортивний майданчик та встановлена сучасна система протипожежної безпеки. Закуплені інтерактивні дошки, комп’ютерні класи», – розповідає Лариса Мелешко, директорка Виноградівського закладу повної загальної середньої освіти ім. О. М. Соценка.

Знає всі слабкі місця кожного навчального закладу і модерує роботу відділ освіти, культури та спорту Виноградівської ОТГ. Ще один з плюсів об’єднання – самі приймають рішення і спрямовують кошти туди, де це потрібно найбільше. Всього в ОТГ – 4 заклади повної середньої загальної освіти та 5 – дошкільної. Два з них є автономними: Тарасівська школа та дитсадок «Берегиня» селища Брилівки, але скоро більшу самостійність набудуть ще кілька.

«Це рішення прийняли депутати на сесії, фінансова і академічна автономія – це великі можливості для закладів , ми будемо лише координувати їх діяльність , вони будуть самостійні у прийнятті будь-яких рішень , але і відповідальність на них теж накладається», – коментує Ольга Джуль, начальниця відділу освіти, культури та спорту Виноградівської ОТГ

Відділ освіти розробляє і бере участь у проєктах Державного фонду регіонального розвитку. За рахунок державних і місцевих коштів триває «Велике будівництво». Переваги децентралізації відчули і у Тарасівському закладі дошкільної освіти. Торік були проведені ремонти у санітарній кімнаті та пральні, майже 50 тисяч гривень витрачено на зведення тіньового навісу на майданчику, де відпочивають і граються вихованці. Вартість харчування частково компенсує місцевий бюджет, для пільгових категорій – повністю погашає.

«Триразове харчування у нас. Вартість одного дітодня – 48 грн., 60% – батьківська, 40% – Виноградівська сільська рада, пільговим безкоштовним харчуванням забезпечуюються багатодітні», – підхоплює Тетяна Оліферчук, директорка Тарасівського закладу дошкільної освіти.

Будівля дитячого садку «Барвінок» села Виноградового розширилась на два приміщення для дитячих груп. Відновлена система пожежної сигналізації, у планах – заміна даху. Все це – за останні два роки після створення ОТГ. Приділяється велика увага якісним послугам і в системі охорони здоров’я.

В ОТГ – зводиться амбулаторія сімейної медицини. До Старостинського округу, крім Тарасівки, входить ще 3 населені пункти – села Привітне, Рідне, Клини. Тож, отримувати медичні послуги у новому закладі охорони здоров’я зможуть мешканці всіх чотирьох населених пунктів.

«Ця амбулаторія дуже потрібна, для покращення якості медичного обслуговування на селі. Це будівництво проходить у рамках програми уряду покращення якості надання медичної допомоги жителям сільської місцевості у співфінансуванні бюджету сільради у сумі 709 тисяч гривен», – говорить Катерина Федоришина, в. о. старости Тарасівського Старостинського округу Виноградівської сільської ради.

Під цю ж програму «Великого будівництва» триває заміна асфальтового покриття на вулиці Поштовій, на якій і розташована амбулаторія. Зведено відомче житло для двох сімейних лікарів і придбаний автомобіль. Тарасівка запрошує на роботу випускників медичних вишів.
Плюси об’єднання відчули і у Брилівці. До того, як увійти до Виноградівської ОТГ селище було на 85% дотаційною. У спадок від радянських часів дісталась складна ситуація з житлово-комунальним господарством – у селищі 31 багатоквартирний будинок. Ведення такого господарства стало непід’ємним для бюджету селищної ради

Виноградівська сільська об’єднана територіальна громада посіла найвище місце у цьогорічному рейтингу інституційної спроможності і сталого розвитку серед малих та середніх громад Херсонщини. Рейтинг складається за 40 показниками розвитку.

«Це досягнення всієї громади, починаючи від бізнесу, системи управління, що займається бюджетним процесом та забезпеченням життєдіяльності комунального господарства, і, звичайно, простими людьми, які просто працюють на родину, розвиток», – розповідає Сергій Шматенко, голова Виноградівської сільської об’єднаної територіальної громади.

Місце у списку 200 кращих громад не може не радувати місцеву владу, але найнижчий показник доходів на душу населення змушує шукати шляхи розвитку. На постійну фінансову підтримку від держави не доводиться розраховувати – через пандемію коронавірусу фінансування проєктів ОТГ було призупинено.

«Головне зараз завдання перед нами- робота з легалізації бізнесу. Сплачені податки будуть вкладені в інфраструктурні та соціальні об’єкти. Хоча не з усіма підприємцями треба працювати – є соціально відповідальний бізнес. За три діяльності Виноградівська об’єднана територіальна громада довела спроможність брати на себе відповідальність за стан справ у своїх населених пунктах. У 7 селах мешкають близько 13 тисяч чоловік. У більшості – самодостатні і самозайняті. З ранньої весни городи вкриваються теплицями і плівкою: вирощуються ранні овочі. Поряд розташовується один з найбільших гуртових ринків України у Великих Копанях, де і реалізовується продукція. Прихильники децентралізації, як і її противники, пересвідчуються у правильності рішення про об’єднання – села стають комфортними для проживання», – підсумовує наше спілкування Сергій Шматенко, голова Виноградівської сільської об’єднаної територіальної громади.

Автор – Неллі Полешко, спеціально для інформаційного ресурсу «Український південь».

Більш детально про життя і стан справ у Виноградівській ОТГ – у відео за посиланням:

Фото з сайту Виноградівської ОТГ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН