Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вибори президента проходять у херсонській школі (відео)

У Школі гуманітарної праці Херсонської обласної ради два дні проходить ділова гра для вчителів «Вибори Президента гімназії».

Голова Центральної виборчої комісії Школи гуманітарної праці, вчитель географії Сергій Тригуб прокоментував: «Всі ми беремо участь у виборах, але ми прийшли, отримали бюлетень, зробили свій вибір, кинули бюлетень і забули про це. Цього року Артем Олександрович, директор нашої школи, хоче зробити на базі нашого навчального закладу тренінг, який реально збігається з діями, які відбуваються на виборчій дільниці. Тому ми, учителі, протягом двох днів будемо вчитися все це робити».

Цьому передувала ґрунтовна підготовка. Сергій Тригуб зазначив: «Протягом місяця організаційний комітет складав план роботи, працював над документами, програмами, пам’ятками. Це зайняло дуже багато часу, це дуже трудомісткий процес. Однак сьогодні ми були готові. Тому ми приємно здивовані, що вчителі відгукнулися і з ентузіазмом беруть участь у цій грі».

Вчителі школи розподілилися на три виборчих штаби, адже саме стільки представлено кандидатів в Президенти гімназії — на членів окружної комісії і дільничних, отримуючи теоретичні знання з кожного етапу виборів.

Сергій Тригуб наголосив: «В чому сенс цієї гри? Вчителі, тобто ми, «набиваємо» руку, розуміємо як все це робити і коли розпочнеться навчальний процес у Школі гуманітарної праці, ми протягом 40 днів будемо проводити цей виборчий процес, а от вчителі, які сьогодні беруть участь, будуть володіти інформацією, зможуть відповісти на будь-яке питання. Тому вони будуть консультантами у дітей. У нас є консультанти, документація, правила проведення, тепер треба залучити дітей до цього процесу. Я думаю, що їм буде цікаво. Діти завжди залишаються дітьми, гра для них — дуже цікавий момент в житті».

Місцеве радіо школи щораз повідомляє про наступний етап ділової гри. Керівник телерадіокомітету Школи гуманітарної праці Анна Кириленко робить це так: «Шановні учасники виборів. З 11 до 12 починається навчання кандидатів в Президенти і довірених осіб в 7-А класі. Навчання членів дільничної виборчої комісії і спостерігачів проходить в 10-А класі».

А програма досить насичена для учасників гри. Анна Кириленко звернула увагу: «Хід проведення ділової гри створений з урахуванням всіх нюансів, протоколів, актів. Обираються члени центральної виборчої комісії, члени дільничної виборчої комісії — це спостерігачі, агітатори, довірені особи і, звісно ж, кандидати в Президенти школи. Сьогодні теоретичний день. Педагоги знайомляться з ходом проведення гри, обирають кандидатів, про яких, як я сказала, і готують передвиборчу програму та агітаційні матеріали. До останніх належать відеоролики, листівки, плакати, інтерв’ю на нашому шкільному радіо».

Все відбувається як на справжніх виборах і навіть жеребкування. Анна Кириленко підкреслила: «Чергу на виступ, показ відеороликів визначатимемо методом жеребкування».

Серед трьох претендентів на Президента гімназії є одна жінка — Тетяна Чумак: «Мене підтримав мій штаб, вони висунули мою кандидатуру через те, що знають мене як амбітну людину, цілеспрямовану. Я дуже вдячна. Так, дійсно, чоловіків-політиків набагато більше, ніж жінок. Але маємо надію, що жінка у політиці також зможе навести лад і спрямувати розвиток нашого навчального закладу на кращий, вищий рівень».

Вона разом зі своїм передвиборчим штабом розробила програму, в якій розповіла про основне: «З основних пунктів можу виокремити екологічну спрямованість розвитку нашого навчального закладу, зокрема облаштування велостоянки для учнів та вчителів, які могли б на велосипедах, а не на машинах приїздити до школи. Одним із пунктів моєї програми є популяризація школи на світовому рівні, саме тому моя програма звучить на кількох мовах, зокрема на українській, російській та англійській. Соціалізація учнів нашої школи, адже важливо не тільки навчити дитину, але і підготувати її до майбутнього життя. Для того, щоб цей пункт нашої програми втілити в життя, ми пропонуємо спрямувати наші уроки практично. Для уроків біології, зокрема, зробити ботанічний сад, щоб учні могли спостерігати за рослинами і вчитися практично. Для уроків фізики та хімії — експериментальні кабінети».

Такий досвід ділової гри важливий як для вчителів, так і для учнів. Тетяна Чумак розповіла: «Ось такий зразок гри допоможе у майбутньому наших учнів сформувати свідомими громадянами, які будуть нести відповідальність за свій вибір у майбутньому і з виборами їм дуже часто доведеться у своєму житті зустрічатися. Тож наша задача — підготувати їх, сформувати активну життєву позицію і громадянську відповідальність не лише під час цієї гри, але й в подальшому нашому педагогічному процесі».

Сергій Тригуб додав: «Те, що буде у нас відбуватися під час виборів, коли почнеться навчальний процес, дасть можливість дітям брати участь не просто в заходах в тому виші, в якому вони будуть навчатися, але вони братимуть участь, займаючи лідируючі позиції. Тому я впевнений на 100%, що діти, які братимуть у цьому участь (нам просто треба почекати хоча б 10-15 років), стануть депутатами. Я в цьому не сумніваюся».

Тож такими яскравими і насиченими були для вчителів Школи гуманітарної праці ці осінні шкільні канікули. Сергій Тригуб впевнений: «Учитель на канікулах повинен відпочити, а у нас вчителі на канікулах готуються до навчального процесу. Тому ця гра дає можливість учителям трохи переключитися на інший вид діяльності, адже якщо варишся в одній і тій самій кухні, це трохи набридає. Тому зараз ми займемося виборами, потім ми матимемо два вихідних. Коли з понеділка почнеться навчальний процес, ми будемо до нього готові. І найголовніше, ми матимемо бажання працювати на уроках з дітьми, оскільки будемо до цього готові. Ми з нетерпінням чекатимемо цих виборів. Подивимося як воно буде у дітей».

А вже з понеділка вихованці Школи гуманітарної праці повертаються до навчання. На них чекає 41 день передвиборчих перегонів, де вони обиратимуть Президента гімназії серед школярів.

Марина Азізова

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН