Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Каховська громада завершує роботу над стратегією розвитку

У стратегії розвитку Каховської громади запланували 80 проєктів, спрямованих на розвиток економіки, агротуризму, сільських територій та людського потенціалу

У листопаді завершується обговорення проєкту стратегії розвитку Каховської міської територіальної громади на 2022-2027 роки. Далі документ має пройти розгляд та затвердження депутатами міської ради і з 1 січня наступного року громада житиме за стратегічним планом.

В основу Плану реалізації стратегії на І етап – 2022-2024 роки – лягли 80 проєктних ідей, які були отримані від представників громадськості, установ та бізнесу. На реалізацію цих заходів та проєктів необхідно майже 216 мільйонів гривень, що і є цілком співставним з фінансовою спроможністю громади.

Хочемо зробити так, щоб кожна сфера життєдіяльності громади не була обділена увагою. З усіх проєктних ідей, отриманих від мешканців, обрали найбільш важливі для розвитку території. Вони спрямовані на розвиток людського потенціалу, економіки, культурної й туристичної сфери, підтримку соціальних сфер, створення безпечного середовища. Велика увага приділена розвитку сільських територій – аграрний напрямок, сільський туризм – це для нас нова тема, тому дуже важлива, – розповіла начальниця економічного розвитку, інвестицій та регуляторної політики Каховської міської ради Алла Камєнєва.

За її словами одним з викликів під час розробки стратегії стало налагодження комунікацій з жителями сільських територій. І тут на допомогу прийшли старости, які фактично стали «провідниками» між владою та мешканцями. 

Сільські мешканці часто більш пасивні, ніж міські. У налагодженні комунікацій дуже важлива роль старости. Вони знають проблеми людей в своїх округах, розуміють важливість тих чи інших проблем. І коли вони дізналися про стратегію і зрозуміли, що за допомогою цього інструменту можна розвивати сільські території, то стали активними членами робочої групи з розробки стратегії. Без них не було б повноцінного бачення розвитку всієї громади, – зазначила Алла Камєнєва.

У Херсонській області лише дві громади – Каховська та Нижньосирогізька – у 2021 році отримали експертну підтримку від U-LEAD в розробці стратегії розвитку. 

На початку ми не розуміли куди нам рухатися, з чого почати, як необхідно організувати роботу з написання стратегії. Завдяки тому, що кожен етап нашої роботи координувався експертом U-LEAD Віктором Бондаруком, ми впевнено пройшли весь шлях  розробки документу від «А» до «Я». Звичайно, що на кожному етапі стикалися з якимись труднощами, але було не страшно, адже відчували підтримку експерта та команди Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Херсонській області, – сказала начальниця економічного розвитку, інвестицій та регуляторної політики Каховської міської ради.

Алла Камєнєва також розповіла, що кожна маленька перемога – це дуже важливо для громади та фахівців органів місцевого самоврядування. 

Як тільки дізналися, що наша громада виграла в конкурсі, подали заявку на участь в іншому. І там теж перемогли. Перемога в конкурсах додає сил та віри у власні можливості, а результати проєктів дають можливість змінювати якість життя в громаді, – сказала вона.

Довідка.

До складу Каховської територіальної громади входить 6 населених пунктів: місто Каховка, село Малокаховка, село Роздольне, село Чорноморівка, село Вільна Україна, село Коробки. На території громади проживає 44 тисячі мешканців (дані на грудень, 2020 року).

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН