Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Бабиному Яру вшанували жертв масових розстрілів

У Бабиному Яру відбулась офіційна церемонія вшанування пам’яті жертв трагедії за участю Президента України Володимира Зеленського та президентів Німеччини й Ізраїлю – Франка-Вальтера Штайнмаєра та Іцхака Герцога.

Офіційна церемонія до 80-х роковин розпочалась із виконання симфонії №13 Дмитра Шостаковича «Бабин Яр», написаної на основі поеми Євгена Євтушенка у виконанні Державного симфонічного оркестру Німеччини. Під час заходу всесвітньо відома художниця-концептуалістка Marina Abramovic представила новий об’єкт на території урочища – «Кристалічну стіну плачу», яка символічно продовжує Стіну Плачу в Єрусалимі. Вона складається з антрациту та кристалів гірського кварцу і є монументом трагедії Бабиного Яру та Голокосту, який створює особливий простір, де кожен може пригадати та поміркувати про трагічні події минулого.

Разом із авторкою Мариною Абрамович до «Кристалічної стіни плачу» пройшли президент України Володимир Зеленський, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та президент Ізраїлю Іцхак Герцог. А також перша леді України Олена Зеленська, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, генеральний директор Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Макс Яковер та художній керівник Ілля Хржановський.

В ході свого виступу на церемонії президент Володимир Зеленський наголосив, що трагедія Бабиного Яру торкнулась кожного, хто вважає себе людиною. Адже те, що відбулось тут, є злочином проти поняття «людина».

«Був час, коли сторінку Бабиного Яру намагались просто не помічати, жити, наче її немає. Був час, коли перестали мовчати, але «почали говорити» – не означає «почали робити». Я радий, що після стількох суперечок, перешкод ми нарешті почали рухатись. Держава спільно з громадськістю, з Меморіальним центром Голоксту «Бабин Яр», інвесторами, істориками, вченими, архітекторами, багатьма іншими експертами почали процес, коли Меморіальний комплекс і Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр» будуть нарешті створені. Щомісяця тут вже з’являються нові об’єкти, які за декілька років стануть частиною цього єдиного масштабного комплексу пам’яті про Бабин Яр. Він дасть змогу сповна відчути жах і біль, страждання, які приносять людству нацизм, расизм, антисемітизм, ксенофобія і нетерпимість. Так, на жаль, це не допоможе убитим тут, але допоможе живим. Тим, хто має про це знати, пам’ятати, передати дітям, передати онукам», – зазначив глава держави.

Також в ході офіційної церемонії до 80-х роковин джазове тріо Володимира Тарасова (Лорен Ньютон – голос, Марк Токар – контрабас, Володимир Тарасов – перкусія) виконали твір на текст Хаїма Нахмана Бялика «Останній». Відбулося відкриття символічної синагоги «Місце для роздумів», там же всесвітньо відомий кантор Йозеф Маловані, який служить Хазаном у синагозі на П’ятій авеню в Нью-Йорку, прочитав молитву. Виступив віолончеліст Міша Майський із композицією «Sarabanda» композитора Йоганна Себастьяна Баха. Виступили відомий музикант Гідон Кремер та солісти оркестру Кремерата Балтика.

Babyn Yar Holocaust Memorial Center 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН