Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У рамках благодійного проєкту у Херсоні планують стерилізувати 300 собак

У місті триває благодійний проєкт стерилізації та кастрації безпритульних тварин. Нагадаємо, що між МКП «Гарантія» та ТОВ «Чотири лапи Україна» було укладено договір про співпрацю, мета якого проведення спільного науково-благодійного проекту з обміну ветеринарним досвідом, а також безкоштовної стерилізації, дезінфекції, вакцинації проти сказу та ідентифікації безпритульних тварин у місті Херсоні.

Також було підписано меморандум про співробітництво між виконавчим комітетом Херсонської міської ради та ТОВ «Чотири лапи Україна».

З 9 серпня ловці комунального підприємства «Гарантія» спільно з представниками «Чотири лапи Україна» проводять відлов безпритульних собак по місту.

– КП «Гарантія» була ініціатором запросити до Херсона міжнародну організацію «Чотири лапи Україна». Ми бачили, як вони працюють по всій Україні і який результат. З міського бюджету оплачується лише проживання та харчування команди. Усе інше – відлов, стерилізація та кастрація, вакцинація, кліпсування – вони роблять власним коштом.  За попередньою домовленістю, за час роботи у Херсоні вони відловлять 300 бездомних собак. На 2021 рік з бюджету міської громади на стерилізацію та вакцинацію безпритульних тварин виділено 260 тисяч гривень. Це розраховано приблизно на 300 собак. Тому робота команди «Чотири лапи» дуже допоможе нашому місту і ми зможемо врегулювати кількість безпритульних тварин гуманним чином. – зазначає заступниця директора МКП «Гарантія» Марія Кочерженко.

Міське комунальне підприємство «Гарантія» проблемою безпритульних тварин на території Херсона займається з 2015 року. Наразі у їх притулку знаходиться 50 собак.

– У Херсоні ми вперше, і працюватимемо тут до 3 вересня. Наша команда складається з 7 осіб: 2 ветеринари, 2 ловці, 2 асистенти та адміністратор. За минулий тиждень ми стерилізували та кастрували вже 94 тварини. Ми стерилізуємо лише безпритульних собак. Тварина має бути непородистою та певного віку, хоча б досягти 9 місяців. Ми працюємо в Україні з 2012 року. За цей час ми об’їздили 70 міст, наша організація стерилізувала вже 30 тисяч тварин в Україні. За роки роботи ми бачимо, що змінюється менталітет людей. Бо ще кілька років тому деякі люди вважали, що стерилізація це щось жахливе і краще відстрілювати. А зараз навпаки, самі пропонують нам приїхати. Якщо є бажання у міста – вони зможуть до нас достукатись і ми обов’язково приїдемо. – розповідає Олена Сушко, адміністратор ТОВ «Чотири лапи Україна».

Багато хто з містян досі впевнений, що стерилізація та кастрація – дуже шкідливі для здоров’я тварини. За словами ветеринара ТОВ «Чотири лапи Україна» Дмитра Чернецького, подібні операції допомагають подовжити життя тварини та є профілактикою розвитку онкозахворювань.

– Після відлову тварина потрапляє до нас у мобільну клініку. І там ми проводимо усі необхідні маніпуляції. А саме: стерилізуємо самочок і каструємо кобелів. Після такої процедури тварини вже не зможуть приносити потомство. Також собачці робиться щеплення від сказу і вішається кліпса з індивідуальним номером. – пояснює ветеринарний лікар.

Усі ловці організації пройшли відповідне навчання. Сам відлов тварин відбувається максимально гуманними методами.

– Зазвичай відлов відбувається вручну. Якщо тварина соціалізована, спокійно йде в руки, то ми просто поміщаємо її в клітку. Якщо тварина боїться чи дика, то ми за допомогою духової трубки та шприца автоматичного спрацювання з анестезією стріляємо в тварину, собака засинає і ми її переміщуємо в клітку.  І відвозимо для подальшої стерилізації. Анестезія діє до 30 хвилин. Після проведення всіх операцій та щеплення, ми тварину повертаємо у місце, де ми її відловили. – розповідає ловець безпритульних тварин організації «Чотири лапи Україна» Ігор Ковель.

А ми нагадуємо: якщо ви шукаєте собі чотирилапого друга, то необов’язково звертатись до заводчиків. Приходьте до притулку КП «Гарантія». Там знаходяться тварини, яких виловили на вулицях херсонської громади. Лише за минулий тиждень ще кілька «хвостиків» знайшли собі нові, люблячі, родини.

Притулок знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Бурназяна,14А. Відвідати його можна з понеділка по п’ятницю з 8 до 13 години. Можна попередньо домовитись про візит за телефоном (0552) 264212.

За довідками щодо відлову безпритульних тварин також можна звертатись за телефоном 0679212289.

Херсонська міськрада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН