Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні презентували документальну постдраматичну виставу “6,5” (відео)

У театрі імені Миколи Куліша відбулася генеральна репетиція на глядача документальної постдраматичної вистави «6,5».
Це вистава, яка не залишить вас байдужим і ви не підете, не дочекавшись кінця.

Кожен із героїв особливий, але всі вони передають те, що зараз відбувається в нашій країні.

Постановка відбувалася у форматі “сцена на сцені”. Перед увагою глядачів – 2,5 години реальних свідчень переселенців, які повністю передають атмосферу війни на сході України. Для авторки – Лєни Кудаєвої це був перший літературний досвід і дуже важливий, адже вона сама переселенка, а нині проживає в Краматорську.

Лєна Кудаєва – авторка сценарію вистави “6,5” розповідає:
“Ідея виникла під час інтенсиву, який проводив Андрій Май, з документального театру приїхавши, до Краматорська. Нам обом була цікава ця тема і Андрій запропонував написати сценарій у формі інтерв’ю. Я зібрала декілька інтерв’ю і коли ми робили читку Андрію сподобалось і ми вирішили працювати далі, збільшити кількість інтерв’ю та текстів.”

Для створення сценарію було зібрано багато матеріалів, творча група їздила в експедиції, щоб нічого не пропустити.
Роботу над самою постановкою Андрій Май розпочав у квітні, а на завершення була ще одна експедиційна поїздка до села Преображенка, яке розташоване майже на межі з Кримом. Відеоматеріали, які зібрали там, транслювалися на фоні під час вистави.

Андрій Май – режисер вистави “6,5” поділився враженнями:
“Я задоволений тим шляхом, який ми планували і пройшли. В нас була експедиційна поїздка на кордоні з Кримом у село Преображенка. Тоді там знаходилась 79-та бригада, яка була майже повністю вбита на Донеччині. Розмови з мешканцями, місцевий будинок культури, розповіді місцевих жителів- все це передає дотичність, те що ми зовсім поряд з цим.”

Коли творча група почала працювати над виставою, війна на сході України тривала вже 6,5 років, звідси і символічна її назва. У виставі
взяли участь артисти Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру імені Миколи Куліша.

Олександр Книга -генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша зазначає:
“Звісно, все, що ми робимо, щодня відкриваючи двері театру ми говоримо про Україну та незалежність, про ідею мови та єдності, про ідею позитиву, яку театр несе в суспільство і це все направлено на те, щоб ми, маючи вже 30 років досвіду, почали зростати та йти вперед.”

Документальна постдраматична вистава “6,5” присвячена 30-річчю Незалежності України, вона буде цікавою і для українців і для громадян інших держав, які цікавляться нашою історією.

Детальніше у відео телестудії “Український південь”.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН