Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фестиваль «З країни в Україну» провели в Херсоні

7 серпня 2021 року в Херсоні вперше відбувся щорічний масштабний культурно-просвітницький захід фестиваль «З країни в Україну». На відвідувачів чекали насичена програма, багато активностей, тематичні розважальні зони та гучний концерт.

На великих екранах, що були встановлені на головній локації заходу, відбулася прем’єра кліпів зірок, знятих у межах проєкту «Натхнення Сходу» в містах фестивалю. Також до програми долучилося перше українське військове радіо «Армія ФМ», до прямих ефірів якого завітали: Андрій Калита, військовий капелан та керівник міської асоціації АТО «Звитяга», Марина Редченко, керівниця локальної команди організаторів, а також представники різних громадських організацій міста Херсон.

На традиційному вечірньому концерті тисячі глядачів побачили виступи місцевих гуртів Чайлд Роланд та Експеременти. Після їх драйвового розігріву, на сцену вийшли давні друзі фестивалю Alex Silakov, а також гурти MAZEPA та NESPROSTA. Хедлайнером фестивалю у місті Херсон стала  Христина Соловій. Усі присутні підспівували знайомим пісням і мали нагоду почути нові треки у виконанні відомої співачки. Саме на нову пісню «До краю», команда «Натхнення Сходу» зняла кліп у Херсоні

«Херсон — прекрасне, мальовниче місто, місто кораблів. У ньому швартуються судна з багатьох країн світу. Думаю, Херсон обрав мене, а не я його. Могутні кораблі без вітрил дуже суголосні моїй пісні “До краю”. Поруч із їхньою величчю одночасно відчуваєш і свою мізерність, і свою силу й міць. Бо кожен корабель — людське творіння. Люди, як кораблі — співав Скрябін, і я росла на цій пісні, міцніла як корабель. Цією роботою я закликаю усіх зміцніти і плисти до своєї мети, поки буде сил. Бо поки ти бачиш небосхил — є куди плисти», — коментує свою участь у проєкті «Натхнення Сходу» Христина Соловій.

Новинкою на фестивалі в Херсоні став супровід концерту перекладачами жестової мови. Це стало можливим завдяки ГО «Громадський рух «Соціальна єдність», яка понад 5 років працює в напрямку вирішення проблем людей із порушенням слуху. У них була окрема локація на фестивалі, де відвідувачів інформували про сучасні цифрові сервіси для людей з порушенням слуху та знайомили з правилами коректного спілкування із ними.

Загалом програма фестивалю включала різні напрями активної взаємодії з відвідувачами, які проходили в окремих тематичних зонах:

На Центральному просторі відвідувачі могли побачити виставку фотопостерів Григорія Веприка — абстрактні «космічні» картини індустріальних пейзажів з різних куточків України, зняті з неба.

Локація Україна Сучасна порадувала відвідувачів інтерактивним простором з унікальними та цікавими експонатами про науку та дослідження, квестом між експонатами та подкастом від Музею науки..

«Фестивалю такого формату в Херсоні ще не було. Дуже добре, що є стільки всього цікавого та розвиваючого для дітей та молоді, хотілося б побільше саме таких свят у нашому місті!», — ділиться враженнями Анна, мешканка Херсона, котра прийшла на фестиваль разом з донькою.

На локації Україна Традиційна всі охочі могли доєднатися до майстер-класів та спробувати себе в п’яти  традиційних ремеслах

Окремо на цій локації був представлений Український інститут національної пам’яті, де проходили історичні диспути, презентації та майстер-класи.

На локації Україна Змістовна були цікавинки на будь-який смак. Тут можна було відвідати фотовиставку «Східна Україна у 70-90 роки», а також лекції від відомих професійних фотографів, створити анімаційний фільм із пластиліну та подивитися українське кіно просто неба в зручних кріслах-гамаках.

Для тих, хто цінує літературу, відбулися  презентації проєкту Українського інституту книги «365 казок на ніч» та «Читання з дітьми», а також інших книжок українських письменників. Традиційно, о 18:00 відбувся літературний вечір, де херсонці мали можливість декламувати як поезію сучасних українських митців, так і поділитись власною творчістю.

На локації Україна Активна провели спортивні змагання з крокету та флорболу.

Для зацікавлених темою здорового харчування відбулися виступи дієтологів і лікарів-ендокринологів, а також надані рекомендації у форматі «Як прожити до 100 років».

Головною метою місцевої команди організаторів стала мотивація потенційних лідерів на створення молодіжних ініціатив у місті. Для цього вони підготували «Пікнік людей та ідей» — презентацію успішних кейсів співпраці влади і громадськості та нетворкінгову вечірку, а на додачу ще влаштували цікавий квест для молоді про процес прийняття рішень у місті.

«Основна наша ідея — заявити, що Херсон це круто, це місто, де можна жити, творити, реалізовуватись, створювати бізнеси. За час підготовки фестивалю, ми відкривали дуже багато нового в собі в першу чергу. Нові ресурси, нові сили, нових себе. Головне — ми стали справжньою командою. І для кожного члена нашої команди сьогоднішній день — це завершення певного періоду в житті. Тепер ми знаємо, що можемо робити такі масштабні заходи, і вже маємо море ідей для наступних проєктів!», — керівниця місцевої команди організаторів «Море мрій», Марина Редченко.

«Ми будемо працювати в Херсоні протягом наступних двох років. Сподіваємося, що фестиваль “З країни в Україну” буде початком нашої роботи в місті, адже у нас дуже багато ідей щодо того, що ми можемо реалізувати разом з місцевою владою, разом з громадським сектором. Одна з основних цілей фестивалю — говорити про поняття ідентичності, про те чим Україна є для кожного з нас. Тому я думаю, це досить логічно і правильно, що ми рухаємось зі Сходу на Південь, бо Херсон для нас є одним з останніх географічних “форпостів” на шляху до Криму, який є частиною України», — Ольга Пономарьова, регіональна директорка проєкту USAID Демократичне врядування у Східній Україні в Херсоні.

«Ми вдячні всім, хто долучився до фестивалю! Локальній команді, це неймовірні люди! Міським та обласним адміністраціям, за усілякий клопіт та підтримку. Партнерам, без яких програма фестивалю була б неможлива. Артистам, що взяли участь в проєкті “Натхнення Сходу” та виступають на наших акустичних концертах. Волонтерам, за активність та пасіонарність. Гостям за інтерес в очах та посмішки на обличчях», — Денис Блощинський — голова правління Фундації соціальних інновацій «З країни в Україну» та ідейний натхненник фестивалю.

Фестиваль продовжує мандрувати містами України з головною метою — сприяти розвитку та зміцненню соціальних зв’язків між мешканцями міст, а також розвитку регіонів загалом. Наразі фестиваль «З країни в Україну» став майданчиком для комунікації та взаємодії, згуртував активних та небайдужих містян, які прагнуть процвітання свого рідного краю.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН