Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Випадки африканської чуми свиней зафіксовані в Понятівці на Херсонщині

Джерелом спалаху хвороби стали дикі кабани на території Національного природного парку “Нижньодніпровський” та у плавнях поблизу сіл Понятівка та Орлове.

У селі Понятівка Дар’ївської територіальної громади місцеві говорять, про спалах африканської чуми свиней почули тиждень тому. “Та забирали і палили, все на світі. Сала не будем вже їсти”, – розповів житель села Іван Маценко.

Власник, свиней в яких діагностували африканську чуму, спілкується неохоче і просить імені не називати. “Приїхали зробили перший аналіз, на кнурі показали, що африканська чума. А звідки з’явилася я не знаю. А інші чисті були. Ну вивезли та й вивезли. Спалили закопали та і все”, – каже чоловік. Свої збитки він оцінює у 27 тисяч гривень. Сусіди, за його словами, своїх свиней встигли вирізати.

Голова Дар’ївської територіальної громади Іван Корінь говорить, що відшкодовувати гроші за худобу господарям не будуть: “Це не передбачено, ніяких відомостей по компенсацію в мене немає”.

У Білозерській держпродспоживслужбі розповідають, що мертвого дикого кабана знайшли у плавнях неподалік Понятівки, скільки він там пролежав невідомо. “Коли комісія виїхала на місце то побачили що від трупа лишилося одна четверта частина. Тому були відібрані матеріали і цього ж дня направлені до Одеської лабораторії. 24 липня було повідомлено, що у Нижньодніпровському виявлено африканську чуму свиней, після чого було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії, де були розроблені певні дії щодо спалаху АЧС і Понятівка потрапила до зони захисту “, – пояснив начальник Білозерського управління Головного Управління Держпродспоживслужби Олександр Черноус.

Про інші випадки зараження африканською чумою свиней розказав заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області Віталій Боярський: “В цей період в плавнях Дніпра також навпроти першого місця виявлено два трупи диких кабанів і відповідно було визначено епізоотичним осередком — це правий берег Дніпра, а саме плавні від місця впадіння річки Інгулець в Дніпро – це нижня межа і верхня межа. Це в ділянці села Іванівка, і лівий берег – це від місця впадіння Козачелагерської Конки у річку Дніпро. Верхня межа – це ділянка впадіння Конки навпроти села Кринки. Також це плавні між річкою Конка і Дніпро”.

 

Суспільне

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН