Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині літераторів відзначили Премією імені Анатолія Бахути

Літератори Нової Каховки зібралися 7 серпня на подвір’ї меморіального музею-садиби поета і журналіста Анатолія Бахути.

Було багатолюдно. З Херсона приїхали відомі поети, члени обласної Спілки письменників України – голова журі конкурсу Валерій Кулик, члени журі Анатолій Кичинський і Андрій Кличановський. Побували на заході міський голова Володимир Коваленко, його заступники Сергій Хоменко та Володимир Арнаут, депутат міської ради Катерина Козлова, керівники КП, голова Громадської ради Лариса Житченко, а також літератори міста.

Музей Анатолія Бахути було створено 29 років назад. Завдяки небайдужому ставленню керівництва міста, депутатів міської ради територія музею стала чудовим місцем для змістовного дозвілля мешканців та гостей.

Міський голова до початку заходу разом з колегами поета – нині членами журі – пройшлися кімнатами будинку Анатолія Бахути, пригадали епізоди його життя.

– Ми сюди йдемо не тому, що в нас є якісь посади або доручення. Ми сюди йдемо за покликом душі, – звернувся до присутніх Володимир Коваленко. – Ми розуміємо, що Анатолій Павлович сприймав світ по-своєму. І можливо в деякі моменти його бачення світу лише в чорному або білому кольорі приносило йому певні незручності. Але він на це не звертав увагу. Бо хотів, щоб світ був білий, а не чорний. І вся його дорога була такою.

У складні моменти життя я нерідко відкриваю сторінку його поезій, і знаходжу відповіді, які були мені так потрібні. Я люблю це місце, бо тут є господиня. Наша Україна була б набагато щасливішою, якби ми всі ставилися один до одного так, як директор музею Тетяна Лупашко до своєї роботи. Так, як ви всі – до Анатолія Павловича. Так, як він – до своїх обов’язків. В нашій країні потрібно змінити стосунки один з одним. Багато жорсткості і топтання по душам!

Тут зібралася творча інтелігенція міста – хочу, щоб ви були провідниками його творчості, його відношення до людей, його помислів. Додавайте своєї краси і мудрості. І давайте робити наше місто зручним для життя, комфортним для гостей, щасливим для всіх. І нехай це буде внесок в нашу успішну Україну».

Юна Анна Федорка прочитала вірш Анатолія Бахути «Щодення» –

Між бездіяльністю і ділом, на оплески або на сміх,

То нас народжують події, то ми народжуємо їх.

І в кого де та хата скраю, ти, світе, батько чи вітчим?

Шукаю, зважую, питаю – а світ здивовано мовчить.

Боюся, що розгадки спалах шугне вже аж в очах мерця –

І таємничістю начала, і невмолимістю кінця.

Бо світ і справді – не медовий. І що про нього не кричіть –

Йому так важко бути добрим, адже оголені мечі…

Захід прикрасили виступи юних виконавців – вихованців дитячої музичної школи.

До присутніх звернулись голова журі Валерій Кулик та члени журі. Вони говорили про творчість поета і журналіста Анатолія Бахути, про плинність часу, про вічні життєві істини, пригадуючи рядки з поезій поета. Дякували за увагу до його творчості, за збереження його садиби і збільшення кількості збірників його поезій. Та читали свої поетичні твори.

Директор музею Тетяна Лупашко нагадала – це вже 6-й конкурс на здобуття премії Анатолія Бахути. Найбільше балів за рішенням журі набрала в обох номінаціях – проза і поезія – поетеса Олеся Левчук. Учасниками конкурсу в цьому році були Владислав Голік (в двох номінаціях), Оксана Ткачук, Іраїда Нагаєць, Валерія Куркіна, Віталій Дарибогов, Анатолій Савенко, Олександр Тараненко. Всі вони отримали Грамоти учасників і подарунки.

Але врешті журі вперше за всі роки вирішило премію жодному з учасників не присуджувати.

Сертифікат на отримання літературної премії імені Анатолія Бахути в номінації «Художня література – проза» вручили Валентині Чорновол на видрук книги «Олександр Довженко і Нова Каховка». Це колективна робота, яку журі розглянуло і вирішило завдяки конкурсу подарувати шанс авторам на друк книги.

Сертифікат в номінації «Художня література – поезія» вручили Луїзі Пилипенко – і завдяки цьому світ побачить книга поезій Анатолія Бахути «Ми – діти людей».

Тетяна Лупашко подякувала всім, хто завітав на захід. Всім помічникам, хто надає допомогу – керівництву міста, комунальним підприємствам, і єдиному депутату від закладів культури – Катерині Козловій.

– Сподіваюсь, що ми ще не раз зустрінемося! Почуємо поезії Бахути, і нові твори літераторів, – сказала директор музею. Тетяна Лупашко ще раз подякувала членам Спілки письменників України, які були у складі журі конкурсу, і подарувала їм картини з місцевими краєвидами.

Завершуючи зустріч, Володимир Коваленко подякував учасникам заходу, літераторам, юним музикантам, побажав шанувати минуле і вірити та мріяти. Нагадав – Новій Каховці в наступному році виповниться 70 років. Це – певний підсумок життя міста, і є нагода для народження нових творчих задумів та їх втілення!

 

Поділитись публікацією

Один коментар

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН