Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Санаторій “Гопри” на Херсонщині передадуть в оренду

Більше 200 людей з різних країн пролікувалися у найстарішій оздоровниці Херсонщини цього сезону. Санаторію “Гопри” цьогоріч виповнюється 132 роки. Про свої проблеми та роботу під час пандемії працівники санаторію розповіли Суспільному.

Гола Пристань відома за межами Херсонщини завдяки Соляному озеру, на березі якого розташований цей санаторій. Про цілющі властивості водойми знали ще перші поселенці Голої Пристані, наприкінці 19 століття тут побудували першу грязелікарню, – розповідає головна бухгалтерка санаторію “Гопри” Лариса Калиненко.

“Зазвичай наш сезон триває 5-6 місяців, минулий сезон ми працювали чотири, але працювали, цього року відкрилися раніше – у травні. Їдуть до нас люди, багато людей. Запрацювало цього року відділення реабілітації після операцій на опорно-руховому апараті, після гінекологічних операцій. Фонд соціального страхування України почав знову фінансувати цю реабілітацію. І люди до нас поїхали”, каже Калиненко.

Грязі для процедур з озера видобувають вручну.

“Наш човнар цим човном виходить на середину озера. Вручну черпає грязь, потім її підвозить сюди і насосами ця грязь подається безпосередньо до реактора, у якому підігрівається і одразу ж іде для лікування хворих. Ніяких зайвих хімічних процесів не відбувається”, – говорить Лариса Калиненко.

Приходять на Соляне озеро і місцеві жителі та туристи, розповідають працівники закладу. Набираючи грязь у пакети, часто залишають їх на березі і тоді пластик всихає у солі.

Окрім того, грязелікування передбачає обгортання та дотримання часових меж і інструкцій, говорять лікарі. Про це не завжди знають люди, які приїжджають на озеро для самолікування. Які саме хвороби лікують у закладі, розповіла медична директорка Лариса Дубчак.

“Пацієнти приїжджають до нас із хворими суглобами, спинами, хребтом, захворюваннями периферійної нервової системи, лікуємо безпліддя, проблеми гінекології, урологічні захворювання у молодих чоловіків та захворювання судин ніг. Я працюю вже 32-й рік. Лікування досить ефективне. Зараз сиджу на прийомі, люди до нас у десятий раз приїздять. Це тому що лікування дозволяє їм подовжити життя та відмовитись від прийому великої кількості медикаментів, які мають побічні ефекти”, каже Лариса Дубчак.

Через пандемію кількість пацієнтів у санаторії зменшилась. Цього літа заклад почав працювати як і до пандемії. Сьогодні тут багато жінок, говорять медсестри закладу та показують дошку зі світлинами новонароджених. Їх надіслали пацієнтки, яким вдалося вилікувати тут безпліддя.

Василь Іванович Мандзюк приїхав з Вінниці, відновлюється після інсульту.

“Я не вперше тут. Був 2006, 2007-го, 2008-го. Ну в мене цього ще не було, я зараз після інсульту у мене добавилося болячок, але допомагає дуже добре. Мені давали на вибір, який санаторій, я побачив Гопри, взяв Гопри”, – каже Василь Мандзюк.

Для лікування захворювань шкіри, зокрема псоріазу, використовують наступний метод.

“Грязьове відділення у нас займається загортанням. Обмазування потрібних частин тіла гряззю та закутування на 10 хвилин. Потім людину розгортають і вона йде у душ”, каже медична сестра грязьового відділення Лілія Ларченко.

Сьогодні санаторій є дочірнім підприємством “Укрпрофоздоровниці”. Залишається відкритим питання його приватизації чи оренди і подальшої роботи закладу, говорить Лариса Калиненко.

“Наразі це питання ще не вирішене. Це має вирішити Фонд Держмайна України, ми чекаємо цього. Поки що працюємо і сподіваємося, що все таки питання буде вирішене на нашу користь і санаторій буде працювати і оздоровлювати людей”, – розказала Калиненко.

За роз’ясненнями Суспільне звернулося до обласного управління Фонду Держмайна. За рішенням суду майно санаторію “Гопри” визнано за державою. На даний час цим майном незаконно користується дочірнє підприємство “Укрпрофоздоровниця”. Розпочате судове провадження про виселення цієї організації, – говорить Лариса Бігун начальниця відділу оренди та розпорядження державним майном.

“За розпорядженням Кабміну дане майно повинно бути передане в оренду. Оренда відбувається прозоро, в оренді можуть взяти участь як фізичні, так і юридичні особи. 2.03 дочірнє підприємство, яке зараз користується незаконно Державним майном теж може взяти участь в оренді зазначеного санаторію”, – каже Лариса Бігун.

Проведуть аукціон наприкінці вересня.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН