Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Соснові ліси Херсонщини гинуть від грибка

Нова загроза насувається на ліси Херсонщини. Тривалі та рясні дощі стали ідеальним середовищем для розвитку грибкових хвороб не тільки на полях зернових культур, а й у рукотворних зелених масивах. Зокрема, на території Збур’ївського лісгоспу, а саме в районі Кінбурнської коси, лісоводи вперше від 2007 року виявили враження диплодіозом та дотістромозом понад сотні гектарів сосни кримської. Обстежують ще тисячу гектарів.

Ці хвороби вразили глицю дерев продуктивного 20-40 річного віку. І якщо не провести їх обробку спеціальними антигрибковими препаратами, вони за 5-6 місяців загинуть. На організацію такої обробки потрібно до 70 гривень на гектар, та й літр препарату нині коштує 800-1000 гривень, тож це, насамперед, недешево. Проте проблема ще й у тому, що в зоні лиха «перетинаються» охоронні зони аж трьох резерватів – Чорноморського біосферного заповідника, Національного природного парку «Білобережжя Святослава» й Національного природного парку «Нижньодніпровський». А виконувати якісь роботи із застосуванням хімікатів на їх території забороняється.

Нікуди не поділися й давні вороги сосни звичайної – «сімейство» пильщиків,  котрі також годуються глицею дерев. Дощі для цих ненажер згубними не стали. Для боротьби з ними раніше застосовували біопрепарати, які не шкодять ані людям, ані птахам чи тваринам, оскільки їхня дія спрямована суто на личинки шкідників. Однак остання така обробка на Херсонщині відбулася в 2015 року, і по тому роботи «поставили на паузу», яка продовжується і досі. Що дуже сприяє розмноження зажерливих пильщиків (один такий жучок спроможний проковтнути до трьох грамів глиці на добу).

Інформація до роздумів. Станом на 2021 рік осередки розмноження пильщика звичайного на Херсонщині виявили на площі соснових насаджень у 17 253 гектари, рудого пильщика – на 14 528 гектарах. Осередки інших хвороб лісу зафіксовані на 3420 гектарах площ. Дані обласного управління лісового та мисливського господарства.

— До 2016 року біопрепарати проти соснових пильщиків коштом виготовляло підприємство «Харківлісозахист». Та бюджетна підтримка програми припинилася, а по тому в нього сплив і термін дії п’ятирічної ліцензії. Більше в Україні такі препарати ніде не виробляють, — пояснила начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Тетяна Касіч. – Є альтернатива у вигляді хімічних засобів боротьби. Але їх використовують, коли лісові масиви вражені на 50-75 відсотків і більше, а на Херсонщині таких масштабів розповсюдження соснових пильщиків поки немає.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН