Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Центральне стерилізаційне відділення – серце лікарні Карабелеша»

Так вважає Петченко Юлія, медична сестра центрального стерилізаційного відділення лікарні Карабелеша. А після спілкування з нею, гадаю, і я приєднаюсь до такої характеристики значущого підрозділу. Тому що саме чистота і санітарія – запорука успішного одужання пацієнтів і безпеки колективу. Загалом робота будь-якого медичного закладу залежить від різних факторів і напередодні професійного свята – Дня медичного працівника, хочеться познайомити з деякими з них.

Центральне стерилізаційне відділення (ЦСВ) – це сполучна ланка між усіма відділеннями в лікарні, поліклініках КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша», особливо відділень хірургічного профілю. Стерильність – це фундамент і надійна опора для їх роботи.

У ЦСВ проводиться прийом і збереження до обробки використаних у відділенні інструментів, перев’язочного і шовного матеріалу; облік, бракераж і контроль цілісності виробів медпризначення та упаковки; передстерилізаційна чистка; стерилізація ; контроль якості виконаних робіт та інше.

  • Без перебільшення скажу, що робота жодного із структурних підрозділів лікарні не обходиться без стерильного інструментарію та матеріалу, які обробляються в нашому відділенні, – говорить Юлія Георгіївна. – А це і хірургічні інструменти, катетери, зонди, перев’язувальний та шовний матеріал, та ін. Це тільки здається, що ми маємо непряме відношення до порятунку пацієнтів. Насправді ми беремо безпосередню участь в їх лікуванні.

У відділенні працює 9 чоловік, з яких дві медичні сестри і 7 молодших медсестер. Колектив дружний, стабільний, згуртований. Про це красномовно свідчить той факт, що разом трудяться вже близько 15 років. Ніхто не покинув свій бойовий пост.

ЦСВ – справді як стратегічний об’єкт. Біля входу на дверях дзвінок і, так би мовити, чужі тут не ходять. Наступного дня від часу нашої зустрічі з Петченко Юлією в лікарні планувався операційний день. Тож робота кипіла повним ходом. Готували перев’язочний матеріал, (щодня його виготовляють в об’ємі 15-20 біксів), обробляли інструменти (до 300 одиниць в день), стерилізували  та ін.

У закритому для широкого загалу відділенні проводиться дезінфекція високого рівня. Стерилізація проходить як в жарових так і автоклавах. В ЦСВ дві шафи і 4 автоклави. Принцип роботи стерилізаторів нескладний – процес відбувається паром при температурному режимі 120-134 градусів під високим тиском. Автоклави працюють в режимах стерилізації текстильних, металевих, гумових, пластикових виробів. У 2018 році отримали сучасний автоклав з електронним управлінням. Щоб працювати з ним, співробітникові відділення довелося пройти спеціальне навчання.

Співробітники центрального стерилізаційного відділення зі своїм завданням впоралися і завтра операційний день розпочнеться. А пацієнт, переступаючи поріг лікарні Карабелеша, може бути абсолютно впевнений в інфекційній безпеці лікування, в тому, що всі процедури будуть виконуватися стерильними інструментами, а перев’язки – виключно стерильним перев’язувальним матеріалом.

20 червня – День медичного працівника. Не забудьте повітати. Це – найприємніше заохочення, яке може бути від вдячних пацієнтів.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН