Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Стартував конкурс для активних громад

В Україні стартував конкурс проєктів “Наша громада”, які стимулюватимуть та підтримуватимуть розвиток територіальних громад. Дієві згуртовані громади мають шанс виграти головний приз конкурсу − півмільйона гривень на втілення важливої, актуальної місцевої ініціативи, яка сприятиме розвитку територіальної громади. Окрім того, 26 громад-учасників конкурсу отримають всеукраїнську інформаційну підтримку, адже проєкт транслюватиметься на каналах ICTV та СТБ. Про це йшлося в анонсі конкурсу в ефірі програми Факти ICTV.

Конкурс “Наша громада” розроблено у співпраці із медіагрупою StarLightMedia, за підтримки Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), за ініціативи та на замовлення партнера Програми DOBRE − Українського кризового медіа-центру. Основна мета проєкту “Наша громада” − показати успішні місцеві ініціативи та фінансово підтримати найумотивованішу громаду у реалізації проєкту. А також мотивувати громади продовжувати свій цілеспрямований рух уперед. Триватиме проєкт до 30 вересня. Учасником може бути територіальна громада з кількістю не більшою як 70 тис. жителів. Щоб стати учасником представник громади має заповнити анкету на сайті “Наша громада”, описати проєкт громади, прийняти умови конкурсу. Це має бути важлива актуальна корисна місцева ініціатива. Від однієї громади на конкурс можна подати виключно один проєкт у будь-якій сфері − освіта, медицина, екологія, туризм, інклюзія… Зареєструватися треба до 30 квітня. Потім інтернет-користувачі та журі оберуть 26 найкращих проєктів.

“Це можуть бути новаторські проєкти. А може бути й те, що покращує стан цієї конкретної громади. Тобто є дуже великий простір для ідей. Ці проєкти мають бути реалістичними та успішними. Тоді, я впевнений, демонстрація цих прикладів дасть дороговказ для багатьох людей в Україні”, − переконаний Голова правління Українського кризового медіа-центру Валерій Чалий. 

Програма USAID DOBRE інвестувала 67 млн доларів у реформу з децентралізації. Ця реформа триває в Україні вже сьомий рік, і ми вже маємо 1,5 тис. територіальних громад. Свій ефект реформа показала − доходи бюджетів громад зросли майже у три рази. Загалом бюджети громад до реформи становили 70 млрд грн, а через 6 років − 270 млрд. грн. Понад тисяча громад отримали землю від держави у комунальну власність. Громади, які зуміли стати господарями, значно підвищили якість послуг в медицині, освіті і збільшили кількість робочих місць.

Головне, що ми в Україні закріпили цінності місцевої демократії. Нам дуже важливо, щоб місцеве життя вирішувалося людьми, а не окремими чиновниками, навіть якщо вони і представляють місцеве самоврядування”, − наголосив В’ячеслав Негода, заступник міністра розвитку громад та територій України. Директор місії USAID в Україні та Білорусії Джим Хоуп зазначив, що очікує цікавого змагання між громадами.

“Це можливість для громад розказати свої історії. А журі експертів будуть дивитися на кілька речей − наскільки проєкт може бути реалізованим, як громади від цього виграють; наскільки реалістичний бюджет, як він презентований; і як чітко проведена комунікація”, − розповів Джим Хоуп.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН