Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Що дала децентралізація громадам міст, селищ і сіл?

На Херсонщині вже діє 14 ОТГ, ще 10 буде створено після виборів у жовтні. Після фінансової децентралізації бюджети міст і районів отримали більше грошей, але наскільки вони їх активно витрачають? Та можна зробити припущення, що після створення ОТГ, громади будуть дивитися на ефективність цих витрат.

Реформа принесла деякі позитивні плоди, але не працює з повною віддачею. Інертність громади у контролі за розподіленням коштів, як і відсутність конкуренції серед підприємств, які за наші гроші надають ті чи інші послуги. Якщо перше – це посилання до свідомості жителів громад, то друге – до роботи чиновників і депутатів, які не можуть/не хочуть створити конкурентне середовище для підприємців, щоб обрати тих, які виконають роботи швидко, якісно і за менші кошти.

Своїми думками щодо децентралізаційних процесів у державі ділиться підприємець з Нової Каховки, депутат обласної ради багатьох скликань Олександр Сидоренко.

До часів реформування процес розподілу коштів був забюрократизованим: область чи район створюють програму, потім вона узгоджується на вищому рівні, далі – повертається на низ і затверджується. На її реалізацію виділяються кошти з місцевих бюджетів плюс з державного. Вся ця тяганина займає 8-9 місяців. І коли врешті кошти надходять, то починається їх «засвоєння», а тут і фінансовий рік закінчується.

«Реформа з децентралізації влади дала головне – щоб люди на місцях розуміли, як заробляти кошти і як їх витрачати. І для цього повинна бути система контролю. При розподілі фінансових потоків потрібен баланс інтересів. Не те щоб група депутатів мала б свої пріоритети і голосувала лише за них. У кожному населеному пункті є база – школа, дитсадок, лікарня чи ФАП, дороги, благоустрій, тощо. І в рішеннях рад має бути прописано: покращити якість такої-то послуги за рахунок певних вкладень», – поділився Олександр Сидоренко.

Якщо критикуєш – пропонуй своє рішення проблеми. Таким принципом користується підприємець і громадський діяч. Якість послуг громаді можна поліпшити лише одним способом – створити конкурентне середовище для надавачів цих послуг.

«Два з половиною роки тому український народ стикнувся з зовнішньою агресією. Тоді встали всі, зґуртовались і почали робити все, аби зберегти державність. Зараз триває складний період критики дій влади, роботи депутатів. Піддають нищівній критиці практично всі процеси у країні. Але коли висловлюєш зауваження, пропонуй рішення. Так-от, зробити кращим життя громад може лише конкуренція серед підприємств, що виконують роботи за бюджетні кошти. Тоді жителі побачать результат використання коштів, а влада продемонструє відповідальність за їх розподіл», – впевнений підприємець.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН