Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні збиралися голови ОТГ області – обговорювали бюджетний процес у громадах

24 жовтня у Херсоні відбулося засідання регіональної платформи з вироблення політики в сфері місцевого самоврядування на тему: «Місцеві бюджети як запорука успішності громади», організована Херсонським регіональним відділенням Асоціації міст України в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

У регіональній платформі взяли участь народні депутати України Федір Негой та Олександр Співаковський, представники Головного управління ДФС у Херсонській області, Головного управління Держгеокадастру та Головного управління Держпраці в Херсонській області, відділів та управлінь облдержадміністрації, представники органів місцевого самоврядування, голови об’єднаних територіальних громад, їх заступники, секретарі та фінансисти.
Відкрила захід виконавчий директор РВ АМУ Лариса Оленковська, яка підкреслила, що регіональна платформа є майданчиком для конструктивного обговорення найпроблемніших питань, які потрібно донести до парламенту через народних депутатів від Херсонщини в процесі прийняття Державного бюджету. Оскільки Верховна Рада України є інструментом захисту інтересів місцевого самоврядування в бюджетному процесі, наголосила вона.

Про особливості наповнення місцевих бюджетів, взаємну відповідальність органів державної влади та представників місцевого самоврядування, про шляхи легалізації найманої праці на території громад та необхідність наведення ладу з обліком землі йшлося у виступах представників головних управлінь Держпраці та ДФС. Серед учасників зібрання виникла з цього приводу жвава дискусія, в яку активно включилися й народні депутати. Кожен із виступаючих висловив власне бачення необхідності удосконалення роботи низки державних структур, які на це впливають, та їх тісної взаємодії з органами місцевого самоврядування.

Народний депутат України, перший заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Олександр Співаковський зупинився на ключових законодавчих змінах, які сьогодні торкнулися галузі освіти або можуть її зачепити найближчим часом. Зокрема, йшлося про особливості фінансування закладів різних рівнів, передусім тих, що передані на відкуп органам місцевого самоврядування, про обрахування зарплат працівників, формування держзамовлення для вишів. Народний депутат переконаний, що реформи різних галузей мають відбуватися збалансовано. Освіта ж була і залишається стратегічною як на державному, так і на місцевому рівні. Особливо під час децентралізації, передачі повноважень. На жаль, зі слів нардепа, рівень усвідомлення цього та розуміння власної відповідальності за результати прийнятих рішень, що стосуються освіти, пробуксовують на рівні вищого законодавчого органу держави, бо парламентарі при розгляді важливих освітніх питань та необхідності прийняття виважених рішень чомусь зникають із сесійної зали.

Про ключову роль економічної складової в розвитку місцевих громад говорив народний депутат, член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Федір Негой. Він підкреслив, що в селах сьогодні є робочі місця, однак вони залишаються вакантними через колосальні обсяги відтоку робочої сили. Тож, зі слів нардепа, нові громади, які внаслідок децентралізації розпочали господарювати в статусі ОТГ, просто зобов’язані створити відповідні умови, аби привабити людей в села. Він називає це своєрідним менеджментом, який має працювати на користь і громади, і кожного її мешканця. Говорячи про зайнятість та про нарощування доходів місцевих бюджетів, Федір Негой висловив критику на адресу відповідних державних структур, які недопрацьовують та недостатньо допомагають громадам в пошуку резервів та контролі за прихованою зайнятістю, незаконним підприємництвом тощо. Від профілактики вже час переходити до вжиття заходів.

Сільські голови аргументували, що навіть маючи інспекторів з праці в своїх штатах, вони не завжди можуть вплинути на ситуацію.
Керівники територіальних громад аналізували свої ресурси, основні джерела доходів та розповідали про ризики, на які наражаються внаслідок недосконалості законодавства. Здебільшого йшлося про те, що несправедливо, що суб’єкти підприємництва здійснюють господарську діяльність на їх території (б’ють їхні шляхи, забруднюють довкілля), а податки сплачують у великих містах за місцем реєстрації. Такі ж претензії стосуються і сплати ПДФО з жителів приміських громад, які у переважній більшості працюють у місті, а живуть у селах, – там же вони користуються медичними, соціальними та іншими послугами, у селах навчаються їхні діти, ходять до сільських дитсадків.

Про дохідну частину місцевих бюджетів: джерела їх наповнення та законодавчі резерви розповіла регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька. Представники ОТГ, зокрема, наголосили на тому, що сьогодні слід переглянути формулу реверсної дотації, яка вбиває інтерес громади заробляти на розвиток через несправедливе вилучення вагомої частини коштів – у деяких з них це 2,5–2,7 млн. грн. Окремо йшлося про деякі аспекти тарифоутворення, боротьбу з самозахопленням земель тощо.

Учасники зібрання висловили низку пропозицій до проекту Держбюджету України на 2019 рік до розгляду у другому читанні і запропонували народним депутатам їх підтримати.

Джерело

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН