Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні планують завершити роботи з благоустрою трьох зелених зон до Дня міста (фото)

Виконуючий обов’язки заступника міського голови міста Херсон Роман Головня вирішив провести відкриту пресконференцію для того, щоб обговорити питання реконструкції та реставрації паркових зон у Херсоні. Він зазначив, що такий формат спілкування з представниками ЗМІ стане традицією, адже саме журналісти виконують надважливу місію — інформування містян.

За словами пана Романа, сьогодні в соціальних мережах дуже багато інформації і хвилювань з приводу того, що вже робиться і що буде робитися у сфері оновлення паркових зон: «Багато думок різного характеру — позитивного і негативного. Реконструкція парків — достатньо довготривалий, серйозний і дороговартісний процес». Наразі проводяться проєктні роботи по трьом зеленим зонам: Потьомкінський сквер, Покровський сквер і Шевченківський парк. «Проєктні роботи вже фактично завершені. Зовсім скоро ми плануємо розпочати будівництво. Міський голова амбітно ставить перед нами завдання, аби ми навели порядок в цих трьох зелених зонах до Дня міста. Ми робимо все, щоб вкластися в ці терміни і громада Херсона змогла прогулюватися у оновлених скверах», — зазначив Роман Головня.

Чому розпочали саме з цих зелених зон? Виконуючий обов’язки заступника міського голови прокоментував: «Всі ми знаємо, що саме ці зони є історичними. Тому наш обов’язок — дбати про їх благоустрій. Варто оновити доріжки, аби людям було комфортно пересуватися, позбутися аварійних дерев, озеленити зони. Ми повинні навести лад, не порушуючи історичні архітектурні задуми».

Під словом реконструкція ховається капітальний ремонт. «Якщо мова йде про Шевченківський парк, то це реставраційно-ремонтні роботи. Об’єкт є досить складним, тому що роботу ми планували завершити швидше. Але в процесі виникло багато нюансів, до того ж парк є пам’яткою архітектури, а отже наявні певні процесуальні моменти, які треба вирішити, аби повноцінно проводити роботи. Всі вони досить дороговартісні. Кошти потрібно буде знайти. На проєктні роботи були виділені кошти з бюджету. Звичайно ми будемо залучати кошти меценатів. Зокрема у Потьомкінському сквері планується облаштування фонтанів зі спонсорською допомогою. Наше місто вирізняється жарким кліматом, тому фонтани є обов’язковими елементами для забезпечення належного рівня вологості», — розповів Роман Головня.

Також він наголосив на економічному аспекті: «Сьогодні в Херсонській області відпочиває за різними підрахунками 3-4 мільйони туристів. Будемо відверті: туристи приїздять не саме в Херсон, а в область. Наша задача — облаштувати у місті такі місця-родзинки, куди б приїхали відпочивальники. Адже разом з ними приїжджають і кошти. Це один з рушійних механізмів економіки. Ми повинні інвестувати сьогодні, аби завтра мати прибуток».

Точну суму, витрачену на ремонтні роботи, зможуть назвати лише після проходження експертизи проєктів. Але Роман Головня підкреслив, що суми стартують від 5 млн за гектар: «Наприклад, реалізований проєкт по Потьомкінському скверу, площа якого складає трохи більше 2 га, обійдеться в близько 15 млн».

Херсонців цікавить не тільки краса, але й безпека. Роман Головня з цього приводу прокоментував: «Ми отримали комунальне підприємство, яке опікується парками. Ми рухаємося в напрямку налагодження благоустрою. У нас 120 га офіційних зелених зон. І ми, і жителі міста хочемо, аби було чисто та прибрано. Тому, розуміючи об’єктивну реальність, ми рухатимемося крок за кроком». В оновлених зонах планується освітлення та камери спостереження. Але реальність така, що зараз цього, на жаль, немає.

Є історична частина міста, яку потрібно відновити. «В напрямку відновлення стоїть питання реконструкції історичних об’єктів. Також ми переходимо в площину єдиного маршруту. Стартує він з набережної біля парку «Слави», яка сьогодні занедбана. Далі — парк «Слави», свого часу чудово спроєктований. Наступна зупинка — парк «Херсонська фортеця». За конепцією це молодіжний парк з зонами для спорту, відпочинку і розваг зі світломузичним фонтаном, який зараз проєктується. Цей фонтан стане туристичною фішкою. Далі — «Шевченківський парк» консервативного типу, призначений для прогулянок та відпочинку. Ми плануємо прибрати батути та атракціони, які вже віджили своє. На їх місці з’явиться дитячий майданчик з акцентом на інклюзію. Це виклик сучасності. Завершує маршрут вулиця Суворова та набережна «Фрегат». Роботи з благоустрою саме цих зон зараз на першому місці. Але паралельно готуються документації по ландшафтному парку мікрорайону Таврійський, також ми дбаємо про жителів «Шуменського» та інших спальних районів», — розповів пан Роман.

На зустріч також завітав інженер-проєктант Денис Писарогло (ПП “ДМ ПРОЕКТ” ) , який займається розробкою проєкту Потьомкінського скверу. Він показав ескізи оновленого парку та відповів на питання журналістів. Зазначив, що хоче залишити свій слід в історії міста.
Тож чекаємо на оновлені зелені зони Херсона. Цікаво, чи вийде реалізувати все задумане в зазначені терміни?

Азізова Марина

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН