Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Інна Мокіна: «Адвокат — це воїн, який завжди має бути на коні»

З нагоди Дня адвокатури ми поговорили з головою ради адвокатів Херсонської області Інною Володимирівною Мокіною про молодих фахівців, цьогорічні професійні виклики, пов’язані з карантином, про досягнення адвокатів Херсонщини.

 — Пані Інно, День адвокатури співпадає з Днем Святого Миколая. Чи вважаєте ви місією адвоката нести добро людям?

— Вважаю, що так. Це не випадковість, адже професійне свято адвокатів було запроваджене ще у 1992 році. Тобто українська адвокатура є незалежною, вона — ровесниця нашої молодої держави. Тому, мабуть, Святий Миколай допомагає адвокатам у всіх їх справах, а вони, відповідно, допомагають людям.

— Чи вніс карантин корективи у цьогорічне святкування?

— Безумовно. Цього року ми прийняли свідоме рішення — утриматися від масштабного святкування та урочистих заходів. Навіть рекомендуємо колегам не відвідувати такі заклади, як ресторани, нічні клуби тощо. Ще встигнемо все надолужити, адже 5 липня ми будемо відзначати восьму річницю нашого профільного Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Також хочу зазначити, що у нас є адвокати, нагороджені почесними відзнаками Національної асоціації адвокатів України з нагоди професійного свята. Всі відзнаки були вручені власникам.

— Які саме були відзнаки?

— Почесна відзнака — «Видатний адвокат України». Це орден в кольорах національного прапору, справжня ювелірна робота. Є також почесна відзнака НААУ у вигляді нагрудного знаку. Ними ми відзначили адвокатів з дещо меншим досвідом роботи, але які брали активну участь у роботі самоврядування регіону, кваліфікаційної палати КДКА, сприяли підвищенню кваліфікації адвокатів Херсонщини. Цьогоріч ми нагородили дійсно багато колег.

— В карантинний рік, мабуть, всім доводилося дуже багато вчитися, аби витримати шалений ритм та залишитися на плаву. Карантин вніс зовсім інший стиль спілкування і у ваші робочі моменти, зокрема це робота онлайн. Які попередні висновки такого досвіду?

— Будь-яка подія в житті дає нам певний урок. Завдяки цьогорічним випробуванням ми відкрили для себе нові можливості. Виявляється, проводити заходи адвокатського самоврядування в онлайн-режимі не так вже й погано. Так, зберігаючи здоров’я наших колег, ми проводили засідання Ради дистанційно завдяки технічним засобом. Це жодним чином не відбилося на об’єктивності рішень, які ми приймали. Все це навчило нас економити кошти. Наприклад, якщо ми проводимо засідання ради адвокатів у Києві, то необхідними є витрати на відрядження, придбання квитків, а також добові гроші. Дистанційні засідання не вимагають ніяких інвестицій та економлять кошти регіональним радам. Також засідання в такому форматі трохи дисциплінують учасників: ми стаємо менш емоційними, у кожного є можливість висловитися. Я гадаю, що онлайн-засідання пішли нам на користь.

— Адвокати — люди різного віку. Молодь швидко освоює нові технології, а як це виходить у людей більш старшого віку?

— Процедури підвищення кваліфікації повністю проходять онлайн. Останній раз ми збиралися на традиційному форумі «Таврійські зорі», який провели в Палаці молоді та студентів наприкінці серпня. З точки зору епідеміологічної ситуації, це була остання можливість провести подібний захід у звичайному режимі. Зібралося кількасот адвокатів, звісно ж, з урахуванням всіх санітарно-гігієнічні норм та соціальної дистанції. Для старшого покоління дещо проблематичними є онлайн-процеси, але ми завжди йдемо назустріч і готові допомогти.

— Нещодавно ви мали змогу бути присутньою на іспиті у молодих адвокатів. Як вам зустріч з ними? Наскільки вони будуть конкурентоспроможними на ринку праці?

— Молодим адвокатам треба ще дуже довго вчитися, аби опанувати алгоритм застосування своїх знань. Вони підготовлені непогано: про це свідчать результати іспитів та виконаних завдань. Але майстерність приходить тоді, коли ти вже маєш певний досвід у застосуванні своїх знань. Недостатньо лише отримати диплом. Однак молодь є конкурентоспроможною завдяки своїй оперативності. А майстерність прийде з часом. Інструментарій є, треба лише навчитися ним правильно володіти!

— Ви говорили про форум. Серед учасників також багато молоді. Що дає таке поєднання поколінь адвокатурі?

— На мою думку, якщо людина пропрацювала принаймні два роки, вона не вважається молодим адвокатом. Адже динаміка зараз така, що ці два роки дають неабиякий досвід: ти активно працюєш, бачиш різних людей, потрапляєш у різноманітні ситуації. Виникають певні суперечки, в яких молодий адвокат вчиться вибудовувати свою емоційну стійкість та не боятися висловлювати свою думку та, якщо треба, протестувати. Такий спеціаліст є дійсно адвокатом, а не статистом. Вимога сьогодення — справжній процесуальний активіст. В цьому полягає завдання адвоката, тому що він є завершальною ланкою між свавіллям та правосуддям.

— Чи несуть якість втрати ваші підзахисні через карантинні заходи?

— Певні проблеми, звісно ж, є. Так, ми стали спілкуватися рідше. Але будь-які питання вирішуються в телефонному режимі. Однак, на жаль, часто і судді, і адвокати перебувають на лікуванні чи самоізоляції. Тому дуже уповільнився розгляд справ. Коли все це накладається на нестачу суддівських кадрів, то створюються великі проблеми.

— Які досягнення у вас за цей рік?

— Досягнень багато: в такий складний час ми навчилися працювати в режимі онлайн, ми не злякалися та не опустили руки. Цей рік показав, що ми разом. Наші колеги, які потрапляли в складні ситуації, зокрема і за станом здоров’я, ніколи не залишаться без нашої підтримки, в тому числі і матеріальної. Рада має для цього відповідні кошти.

— Що б ви побажали своїм колегам-адвокатам?

— Йти вперед, бути дуже прискіпливо-уважними до свого здоров’я. Якщо ми дотримуватимемося усіх карантинних вимог, це добре вплине і на нас самих, і на наших клієнтів, і на всіх людей загалом. Цей складний час ми переживемо разом і не впадатимемо в розпач. Адже адвокат — це воїн, який завжди має бути на коні і бути озброєним. Тільки вперед!

— Приєднуюся до привітань!

 

 Підготувала Марина Азізова

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН