Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонській бібліотеці відбувся захід, присвячений громадському моніторингу повітря

Минулого тижня в Херсоні, а саме в Центрі екологічної інформації Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара, відбувся захід, присвячений громадському моніторингу повітря. Було презентовано першу громадську станцію моніторингу повітря, яка вже запрацювала. Чудова новина для міста, адже вже не перший рік у громади виникає чимало питань щодо якості повітря. Ми вже чули про забруднення відходами птахофабрики (ДП «Птахогосподарство “Чорнобаївське” ПАТ “Агрохолдинг Авангард”»), з 2019 року активісти виступають проти заводу-забруднювача та його керівництва, яке, виготовляючи асфальтову суміш, насамперед не встановило фільтрів, що й призвело до засмічення житлових будинків дрібнодисперсною пилюкою. До речі, херсонці знають цей завод за назвою «Мікрон». І це – найбільш відомі, але не єдині проблеми з атмосферним повітрям у місті. Наприклад, вже традиційними стали забруднення повітря під час горіння плавнів.

Так, під час заходу керівниця екоцентру ознайомила присутніх із листом відповіді міського голови Херсона щодо смороду, який бентежив мешканців міста наприкінці вересня 2020 року. (Фото листа дивіться у галереї).
Єдиний у своєму роді заклад в Україні – Херсонський гідрометеорологічний технікум Одеського державного університету – є активним учасником екозаходів та ініціатив міста, у жовтні він отримав та встановив першу станцію, яка дозволить моніторити та оцінювати якість повітря в режимі реального часу.
Що вимірює станція?
Станція якості атмосферного повітря «ЛУН Місто Air» вимірює завислі часточки розміром до 10 мікронів, температуру та вологість повітря. Дані якості повітря конвертуються за шкалою AQI – індексу якості повітря, що розроблений Агенцією з охорони довкілля США і використовується у багатьох країнах світу. Чим більше значення AQI, тим вищий рівень забруднення повітря і негативніший вплив на здоров’я людини. Вимірювання відбуваються щосекунди і показують дані у реальному часі. Дізнатися якість повітря (у районі закладу освіти) в реальному часі може кожне за посиланням.

Як виникла ідея? Про це розповіла Світлана Букарєва: «Херсонський гідрометеорологічний технікум – це заклад освіти, що навчає фахівців-практиків природничого напряму, якість підготовки яких оцінюється дуже високо. Ми випускаємо практиків – тому важливою складовою освітнього процесу є практична підготовка студентів. Для цього ми намагаємося постійно оновлювати і поповнювати матеріально-технічну базу технікуму, щоб майбутні спеціалісти вміли працювати на інноваційному обладнанні з дослідження стану навколишнього середовища.
Щодо ідеї моніторингу повітря.
Все почалося з того, що наш директор Кіріяк С.Г. побачила у новинах на телебаченні ролик про станцію якості атмосферного повітря “ЛУН Місто Air” у Києві, показала цей відеосюжет нам і сказала “Я теж для студентів хочу таку станцію”. Звичайно, ми почали діяти. Я особисто зайнялась питанням пошуку контактів організаторів такого проєкту в Києві. Звернулася з проханням подарувати таку станцію нашим студентам у навчальних цілях. “ЛУН Місто” – це соціальний проєкт дослідження міського середовища у Києві, але, врахувавши наці цілі, компанія все-таки виготовила станцію і для нас.

Світлана Кіріяк – кандидат географічних наук, директорка Херсонського гідрометеорологічного технікуму ОДЕКУ.

ХГМТ ОДЕКУ – єдиний заклад освіти такого напряму в Україні. Спеціальності: екологія, гідрометеорологія та технології захисту навколишнього середовища. Керівництву технікуму не байдужий стан середовища, в якому ми всі живемо, й заклад не лише долучається до екожиття, а шукає можливості, формує екологічний порядок денний для молоді.

Анна Денисенко – координаторка «ЛУН Місто». Вона долучилася до нашої зустрічі шляхом ZOOM-конференції зі столиці й розповіла про «ЛУН Місто» – проєкт міських досліджень компанії «ЛУН», та про «ЛУН Місто Air» – карту якості повітря проєкту «ЛУН Місто».

Звісно, про якість атмосферного повітря за показниками однієї такої станції судити неможливо. Для якісного моніторингу необхідно будувати мережу станцій такого роду, але Херсон вже можна привітати з першим важливим кроком, й чудово, що цю ідею підхопила саме учнівська молодь.

Присутня на заході представниця ТОВ «Тарле» повідомила, що найближчим часом у Таврійському мікрорайоні запрацює ще одна станція моніторінгу «Oxygen», яка вимірюватиме більше показників. Вона отримана завдяки проєкту «UcanUkraine». Детально про неї можна ознайомитися тут.

Чудово, що не лише студенство та освітні заклади знають про потреби, а й бізнес також долучається до таких процесів. Адже стан повітря – то є спільна справа, тому учасники заходу закликають до співпраці всіх небайдужих – усіх, кого турбує якість повітря.

Херсонська обласна бібліотека ім. Олеся Гончара

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН