Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині розпочався збір шафрану

Українські аграрії розпочали збирати урожай крокусів, з яких виробляють найдорожчу спецію у світі – шафран.

“Для збору квітів необхідне терпіння, адже їх потрібно довго збирати. Потім не менш копітка робота – вручну розібрати бутони. Та висушити тичинки”, – розповів фермер з Херсонщини Олег Демченко.

Із квітів дістають три маленькі тичинки, які є спецією шафран. Спеція є дорогою, тому що витрачається багато ручної праці, а кінцевого продукту мало. Вартість від $2 до $15 за 1 грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів привезли з Нідерландів.

“На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Нині шафран вирощують майже в усіх областях України”, – відзначив фермер

Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран.

Наразі в Україні шафрану збирають не більше 10 кг/рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років урожаю може бути на рівні Греції, до 10 тонн щорічно. Він запевняє, що найдорожча спеція у світі здатна підняти економіку країни та оздоровити націю.

ПроАгро Груп

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН