Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

ІТ-галузь в Україні недоотримала $199 млн за результатами II і ІІІ кварталів 2020 року

Економічна криза, спричинена пандемією Covid-19, уповільнила темпи зростання експорту IT-послуг. За розрахунками експертів BRDO, цього року галузь недоотримала за II та III квартал майже 200 млн доларів.

Серед основних причин:

  • зменшення попиту на послуги внаслідок фінансових проблем замовників;
  • неможливість робітників виконувати обов’язки через захворювання;
  • зменшення продуктивності через карантинні обмеження.

Експорт українських ІТ-послуг демонструє позитивну динаміку протягом останніх дев’яти років. Однак темп зростання скоротився у другому кварталі та став найнижчим із 2014 року. Показники ІІІ кварталу, за попередніми даними НБУ, свідчать про часткове відновлення темпів зростання експорту.

Загалом продовження зростання експорту (навіть при падінні темпів зростання) є досить позитивним результатом з огляду на окремі негативні прогнози щодо впливу пандемії Covid-19.

Прогнози

В основі оптимістичного сценарію лежить припущення, що негативний вплив пандемії на обсяг експорту ІТ-послуг обмежиться ІІ та ІІІ кварталами, а в ІV кварталі темпи зростання експорту відновляться до рівня 2016-2019 року — 25.8%. У результаті експорт становитиме $1.5 млрд в ІV кварталі і $5.1 млрд за результатом року. Тобто зросте на 23%.

В основі песимістичного сценарію лежить припущення, що негативний вплив пандемії буде пролонговано у ІV кварталі, а тому падіння збережеться і складе 2% до попереднього кварталу. В результаті експорт становитиме $1,2 млрд В ІV кварталі і $4.6 млрд за результатом року. Тобто зросте на 11%.

Реалістичним ми вважаємо сценарій, в якому буде збережена традиційна для галузі сезонність — 14% приріст до ІІІ кварталу в 2016-2019, але з понижуючим коефіцієнтом  на основі результатів  ІІ і ІІІ кварталу. У результаті експорт становитиме $1.3 млрд в ІV кварталі, і $4.9 млрд за результатом року. Тобто зросте на 19%.

Аналіз проводився за обсягом кредиту платіжного балансу, опублікованим Національним банком України. До категорії “ІТ-експорту” для мети цього аналізу були включені дані статті “Комп’ютерні послуги”. Незначна частина експорту за статтями “Інформаційні послуги” і “Науково-дослідні та дослідно-конструкторські послуги” містить ІТ-послуги, проте виділити її немає можливості.

brdo.com.ua

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН