Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У лікарні Тропіних 138 хворих з коронавірусними пневмоніями

У ций херсонській лікарні з серйозними інфекціями стикаються на вперше.

25 листопада виповнюється 210 років від дня народження Миколи Пирогова – видатного хірурга, педагога, засновника військово-польової хірургії, винахідника гіпсової пов’язки і внутрішньовенного наркозу, основоположника пластичної хірургії та топографічної анатомії.

З нагоди ювілейної дати хочеться згадати деякі історичні факти, що стосуються нашого міста і нашої лікарні.
Навесні 1855 року, під час Кримської війни, відомий хірург Микола Пирогов, обстежуючи госпіталі, що входять до прифронтової зони, відвідав Херсон. Як згадується в джерелах, станом справ у госпіталі він залишився задоволений, про що повідомив головному лікарю Сабатковскому. На що останній, кинувши погляд у бік сестер госпіталю, сказав: «Більшою мірою це їх заслуга» … Нагадаємо, саме Пирогов вперше залучив жінок (сестер милосердя) до надання допомоги пораненим.

В історії, а точніше – у передісторії – лікарні Тропіних ім’я Пирогова також відзначено. Його отримала невелика інфекційна лікарня, так званий Пироговський корпус, який був побудований за кілька років до будівництва лікарні Тропіних та згодом опинився на її території. Цей інфекційний корпус був утворений в складі госпіталю для поранених, який під час російсько-турецької війни (1877-1878) розташовувався неподалік, в приміщеннях морських казарм в районі нинішнього заводу карданних валів. Надалі, при плануванні лікарні корпус увійшов в план будівництва і протягом ряду років функціонував як один з допоміжних корпусів лікувального закладу.

Що стосується інфекцій, потрібно сказати, що лікарня Тропіних випробувана багатьма епідеміями. Були навіть моменти її повного перепрофілювання в інфекційну лікарню. У різний час післяреволюційного періоду тут знаходилися хворі на висипний та поворотний тиф, дизентерію, скарлатину, дифтерію, холеру. Співробітники також ставали жертвами епідемій, доводилося дуже нелегко.

І ось сьогодні 2020-ий – хто б міг подумати – живими подіями нагадав нам про це. Час проводить колючі паралелі: через багато десятків років лікарня Тропіних знову занурена в боротьбу з пандемією – новою коронавірусною інфекцією COVID-19. Чотири відділення перепрофільовані для надання допомоги хворим з ковід-пневмоніями. Багато важких пацієнтів. Так само хворіють співробітники, так само втомлюються та емоційно вигорають, і так само – тримаються, не залишаючи хворих й ризикуючи собою.

Станом на вечір 9 листопада, в «Тропіних» 138 хворих з коронавірусними пневмоніями, з них 8 у вкрай тяжкому стані на ШВЛ, 60 пацієнтів тяжких на кисневій підтримці, 70 хворих у стані середньої тяжкості.
У своєму щоденнику Микола Пирогов писав, що в лікарській роботі, в найважчі моменти, він керувався не патріотизмом або якимось загальним поняттям боргу, а саме боргом перед людиною – «з милосердя послужити …». Він писав, що в будь-якій професії, тим більше в медицині, важливо перш за все – людське … і що головне питання в житті – це питання про Бога …

Це залишається вічним. І за цю, не пафосну, а важку і неоцінену – жертовність – ми дякуємо сьогодні вам – наша Тропінка. Коли так важко – не знаходяться слова. Просто – дякуємо, що ви з нами. Здоров’я всім, сил, Бога. І нехай скоріше все це закінчиться.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН