Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Ілля Карамаліков: «Депутатство – це велика відповідальність за добробут міста і людей, які у ньому живуть»

Ілля Карамаліков – багатодітний батько, підприємець, засновник благодійного фонду «Нова Україна – щаслива родина», власник мережі магазинів «Гурман» та комплексу сімейного відпочинку «ШАDЕ» у Херсоні. Ми поспілкувалися з Іллею Михайловичем про підприємницьку діяльність, її розвиток та майбутнє нашого міста.

-Як успішний підприємець, скажіть, наскільки складно зараз мати власну справу та розвивати її?

-Особливих труднощів не виникає, якщо людина готова працювати та може відмовитися від деяких радощів життя. За роки незалежності в нашій державі відбулося дуже багато змін з точки зору ведення бізнесу та його спрощення. З кожним днем працювати стає все легше! Водночас вводяться нові умови та обмеження, з останнього – касові апарати для підприємців. Тобто спостерігається певна рівновага. Але ми, все ж таки, рухаємося вперед.

-Складно було починати?

-Однозначно складно. Місцеве підприємництво і торгівля недостатньо стимулювалися. Малий та середній бізнес існують у складних умовах через конкуренцію з боку олігархії. Це велика помилка держави — запускати структури олігархії на місцевому ринку. Заводи та підприємства портебують інвестицій та новітніх технологій. Зрозуміло, що херсонці не мають коштів на високорентабельне технологічне виробництво.

—Що є результатом у власній справі? Невже лише кошти?

—Звісно ж, важливим є не лише фінансовий аспект. Кожен, хто займається якоюсь справою, мене зрозуміє. Справжнє задоволення приносить сам робочий процес та результат твоєї праці, яким ти можеш ділитися з людьми.

—Чому підприємництво на Херсонщині сьогодні розвивається, однак мало хто з підприємців контролює, чи ефективно ці податки витрачаються?

—На мій погляд, ви торкнулися дуже серйозного і глибокого питання. Адже люди втратили віру. Будь-які вибори — загальні чи місцеві — закінчуються обманом. Не справджуються очікування виборців. Це наклало відбиток на погляд людей на місцеві вибори, тому ми спостерігаємо їхню пасивність. Чому я йду на вибори? Я вважаю, якщо ми не можемо навести лад у межах нашої держави, то варто це зробити хоча б у місті, в якому ми живемо.

—Тобто цього разу ваш крок до політики був ретельно обдуманим? Сім’я підтримала Вас?

—Звісно ж, сім’я підтримала. Діти дуже пишаються батьком та вважають депутатство якимсь показником. Але я намагаюсь їм пояснити, що це не статус, а відповідальна робота. Адже ти береш на себе велику відповідальність за добробут міста і людей, які у ньому живуть.

—Ви були критиком політики Порошенко та підтримували «Слугу народу». Чому на вибори Ви йдете не від цієї партії?

—На жаль, те, що я побачив у політиці Порошенко, повторилося у ситуації з нинішнім президентом. Жодних структурних змін, та сама команда, ті ж самі люди. До того ж, спостерігається певний реваншизм. «Слуга народу» втратила мою довіру як виборця. Коли ми прийшли до питання формування команди і за кого голосувати на місцевому рівні, дуже вчасно з’явилася партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити». На мій погляд, це найбільш гідний кандидат. Чому? Дуже просто: партія має регіональне призначення. На відміну від інших, її цікавлять конкретно локальні питання міста. Ігор Колихаєв згуртував навколо себе підприємців різних рівнів, які розпочинали не з бюджету, а з маленьких кроків, які дозволили досягти успіху у своїй справі. Все це відбувається у Херсоні, люди розвиваються тут, не втягуючи бюджетні та корупційні схеми. Мені не соромно бути членом такої команди і я із задоволенням піду до міськради з надією на те, що свідомих депутатів буде переважна більшість.

—Ви батько 5 дітей. Скажіть, за яких умов Ви б залишили їх у нашому місті і чи можна зробити його комфортним і затишним для майбутніх поколінь? Де вони мріють жити?

—Поки що мріють жити у Херсоні. Цьому є пояснення: рівень моїх прибутків  трохи вищий середнього, тому моїм дітям комфортно тут. Вони ще не встигли осягнути рівень місцевих проблем. Хоча підсвідомо вони це відчувають, особливо коли відвідують такі міста, як Одеса чи Київ. До певного моменту вони формуватимуть свій світогляд. Але я хочу, щоб вони залишалися тут, щоб знайшли своє місце у Херсоні, щоб онуки приходили у гості до мене щодня. Але для цього треба реабілітувати місто, інакше ми втратимо молодь.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН