Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новій Каховці планують побудувати унікальний технопарк

Інвестиції мають скласти більше $1 мільярда.

Дата-центр, дослідницькі центри, майстерні, власна агроферма та інші об’єкти на 200 робочих місць запланували створити на території Новокаховської ОТГ. Про це йдеться в меморандумі про співпрацю, який передбачає реалізацію проєкту екотехнопарку, підписаному Міністерством цифрової трансформації України та міжнародним технологічним холдингом TECHIIA.

— Цей технопарк з’явиться на земельній ділянці в 90 га за межами міста, між Корсункою і Новими Лагерями. Проєкт – унікальний. Про таке мріють обласні центри. Перемовини про це я вів протягом року. Ви не уявляєте собі, про які інвестиції йде мова. Але сталося це завдяки роботі Міністерства цифрової трансформації, — прокоментував міський голова Нової Каховки Володимир Коваленко.

Холдинг «TECHIIA» вже викупив 90 га землі у приватних осіб. Зараз їх новий власник міняють цільове призначення земель.

— Ми поставили перед собою завдання: подвоїти частку IT-сектору до 10% ВВП, і така співпраця сприяє розвитку технологічної екосистеми. Будівництво дата-центру дозволить Україні надавати послуги зі швидкісної обробки даних та створити нові робочі місця. Впевнений, що Україна може стати найпотужнішим IT-хабом у Центральній та Східній Європі», – зазначив віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

В основі екотехнопарку буде покладено дата-центр потужністю до 500 МВт, який виконуватиме функції зберігання, обробки даних, та 3D-рендерингу. Його побудують із використанням нових технологій та з врахуванням турботи про навколишнє середовище. Зокрема, тепло, яке виділятиме дата-центр, планують утилізувати в агрофермі, яка також буде частиною цього екотехнопарку.

За словами міністра, проєкт є унікальним для Європи та передбачає великі інвестиції в цифрову економіку. Зокрема, для реалізації першої черги проєкту планують залучити не менше $200 мільйонів в інфраструктуру. А ось інвестиції в обладнання дата-центру мають становити близько $1 млрд.

До будівництва дата-центру планують приступити в 2021 році. Після введення його в експлуатацію тут створять не менше 200 робочих місць.

Міжнародний технологічний холдинг TECHIIA розташований в Києві і об’єднує близько 10 різних бізнес-напрямків, серед яких – кіберспортивна компанія, IТ-продуктова і IТ-сервісна компанії, виробництво і дистрибуція плюшевих іграшок преміум-класу, венчурна студія, девелоперська компанія та інші бізнеси.

Офіси холдингу працюють на Кіпрі і в Лос-Анджелесі, представництва – в Гонконзі і Сінгапурі.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН