Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителям Херсонщини розповіли, як боротися з амброзією

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує, що з початком відновлення вегетаційного періоду для рослин розпочав свій розвиток і вегетацію карантинний бур’ян – амброзія полинолиста. Зважаючи на велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського господарства, так для здоров’я людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів та небайдужих людей.

Якщо ви виявили неподалік кущик амброзії, знищіть його, вирвіть з корінням поки рослина не дала насіння! Незначну кількість заростей бур’яну можна вирвати, але якщо ви запізнилися, і насіння амброзії просипалося на землю, готуйтеся до боротьби, в якій доведеться об’єднати всі доступні методи.

  1. Скошування. Цей спосіб знищення амброзії не дуже ефективний: якщо скосити бур’ян у період активного росту, на місці зрізу він утворює в 2-3 рази більше пагонів, ніж ви знищили і усі вони з часом починають цвісти і отруювати навколишнє середовище. Тому косити амброзію доведеться 3-5 разів за сезон, не дозволяючи їй зацвісти і дати насіння.
  2. Викопування або виривання з коренем. Знищення амброзії цим способом дає чудові результати, але викопувати бур’ян вам доведеться кілька років, оскільки молоді паростки ще довго з’являтимуться на ділянці.
  3. Хімічний метод. На великій території вручну вам бур’яну не позбутися, доведеться вдаватися до хімічних засобів боротьби з амброзією – препаратів із групи гліфосатів. Однак майте на увазі, що в курортній зоні, на пасовищах і в населених пунктах застосування гербіцидів категорично ЗАБОРОНЕНО!
  4. Витіснення іншими рослинами. Рекомендовано боротися з амброзією її ж зброєю, витісняючи бур’ян газонною травою і багаторічними рослинами. На сінокосах і пасовищах можна створювати посадки багаторічних злакових або бобових трав чи висаджувати їх змішаними рядами. За 2-3 роки такі посадки можуть повністю придушити амброзію. До трав, здатних відвоювати у бур’яна територію, належать люцерна, лисохвіст, костриця, житняк, еспарцет, стоколос безостий і пирій безкореневищний. Чудово очищає поля від амброзії гірчиця сарептська. Пошук ефективних способів боротьби з амброзією триває.
    З метою вжиття ефективних заходів боротьби з небезпечним карантинним бур’яном Головним управлінням Держпродспоживслужби у Херсонській області ініційовано розробку та впровадження цільових Програм . На сьогодні на території Херсонської області розроблено та впроваджено 87 програм, а саме: 1 обласна, 1 міська (м. Херсон), 6 районних (Білозерський, Великолепетиський, Каланчацький, Верхньорогачицький, Нижньосірогозький, Великоолександрівський) та 79 місцевих (в усіх районах області).

Окрім того, деякі органи місцевого самоврядування до своїх Програм з благоустрою населених пунктів рішеннями сесій внесли доповнення щодо проведення боротьби з карантинними бур’янами, зокрема з амброзією полинолистою. Загалом 66,3 % органів місцевого самоврядування в Херсонській області долучилися до боротьби з амброзією полинолистою.

На виконання пріоритетного завдання обласної Програми, а саме попередження поширення амброзії полинолистої в Херсонській області, розроблено та виготовлено за рахунок коштів обласного бюджету інформаційні плакати про шкодочинність амброзії полинолистої.

Державними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки в кожному районі проводиться роз’яснювальна робота серед населення та суб’єктів господарювання різних форм власності щодо проведення заходів по виявленню, локалізації та ліквідації цього шкодочинного бур’яну.

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН