Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Скандал у Херсонській міській раді: планарне засідання не відбулося

Вчора Херсонська міськрада так і не змогла зібратися на пленарне засідання. Причина тому — блокування президії так званою опозицією до Миколаєнко та “промерській більшості”.

Депутат Віталій Богданов заявив, що міський голова сфальшував проект порядку денного засідання сесії, внісши туди питання, які були зняті робочою групою — проекти рішення про затвердження трьої детальних планів території. Те, що сьогодні роботи міськради не буде дали зрозуміти події, які відбувалися перед самим засіданням.

Перед міськрадою зібралися бібліотекарі та активісти, які виступають проти закриття закладів, скорочення штату та продажу комунального майна. І так як на словах всі депутати піклуються про долі працівників цієї галузі, знайшлися депутати, охочі до публічних виступів та піару.

Зокрема Єгор Устинов, який вже з “Опоблоку” перебіг до “ОПЗЖ” (Опозиційна платформа — За життя), заявив, що на майбутніх місцевих виборах не буде серед кандидатів його партії тих, хто підтримав закриття бібліотек. Тому Єгор Олександрович вже мабуть побіг знімати свої борди та плакати у тролейбусах, бо на вибори він не йде, судячи зі своїх же слів. Бо він й сам голосував за скандальний проект рішення про виставлення 87 обʼєктів на приватизацію, з якого й розгорілася бібліотечна історія.

Ну й як тут не скористатися великою аудиторією обурених містян! Особливо, якщо ти плануєш балотуватися у очільники Херсона на майбутніх місцевих виборах. Мова йде про Володимира Сальдо, який в стилі “запорєбрикового” Мєдвєдєва побажав мітингувальникам гарного настрою.

Далі конфлікт спалахнув вже у сесійній залі між представниками “Нацкорпусу” та підзабутим “адептом руского миру” Сергієм Кириченко. Останнього просто виштовхнули в коридор, де потім його вивела поліція.

Поки депутати виступали на вулиці перед мітингарями, опозиція до Миколаєнко встигла зайняти місця у президії. Цікаво, що місце секретаря міськраді приміряв на себе Руслан Рубан, який донедавна був у згаданій промерській більшості та підтримував усі незаконні дії очільника міста та підконтрольних чиновників, зокрема по бюджетним питанням та закупівлі “Еталонів” – автобусів, які вже відправилися на ремонт.

Сьогодні опозиція підсилилися представниками “Нацкорпусу”, які виступили проти продажу комунального майна. До речі, у частину сесійної зали, куди пускають лише депутатів та журналістів, через кордон поліції представників організації провів Віталій Богданов “під особисту відповідальність”. Володимир Миколаєнко, побачивши блокування президії, заявив з трибуни, що сесія невідбулась та пішов до свого кабінету.

Далі в хід пішли виступи депутатів та активістів у форматі “вільного мікрофону” чи вірніше гучномовця. Адже через те, що сесія не відбулася, апаратуру у сесійній залі вимкнули. І тут спікери згадали все — від бібліотек та розпродажу майна до начальниці управління транспорту Марини Віркун, яку звинуватили чи то у бездіяльності, чи то лобіюванні інтересов перевізників.

Виставу цю перервала інша — вже зі сторони депутата Дмитра Больбота, який привів людей до міськради протестувати дій прокуратури, яка намагається через суд скасувати рішення про передачу без аукціону земельних ділянок ліквідованого КП “Херсонський комунальний ринок” депутатському кооперативу “Комунальний ринок”. Щоб бути почутим своїми же мітингувальниками, які розтягнули великі плакати на всю залу, Больбот навіть застрибнув на стіл, де в стилі “ленін на броньовику” почав кричати про законність й таке інше. Через що й був закиданий несправжніми доларами представниками “Нацкорпусу”. 

На цьому екшн у сесійній залі було завершено. Але мітинг бібліотекарів продовжився вже у кабінеті міського голови, де, судячи з усього, Миколаєнко зібрав щось на кшталт депутатського зібрання. До присутніх в кабінеті Ірини Ценкер, Євгена Матковського та Євгена Назаряна (дружина останнього до речі отримала нещодавно в оренду приміщення по вулиці Патона, 4-а, на 34 роки) згодом приєдналися Олена Мазур, Дмитро Ільченко, Олена Урсуленко, Оксана Дьякова, Оксана Матусевич та інші депутати з опозиції. Представники бібліотечної системи просили очільника міста не закривати бібліотеки та відмінити наказ управління культури про скорочення працівників.

Позиція Миколаєнко була не однозначною. З однієї сторони він проти закриття бібліотек, але каже, що на наше місто багато філій, в які не хотять відвідувачі. Що фінансування бібліотек збільшується щороку, а працівники самі собі виписують премії. Приміщення підлягають приватизації ще з 2008 року, згідно рішення тодішньої депутатської каденції і так далі. Наказ, згідно законодавства, Миколаєнко скасувати не може, а гроші за зарплати бібліотекарів (4 мільйони гривень), за словами очільника міста, взяти немає де. Депутатка та в.о. заступника міського голови Олена Мазур заявила, що у тотальній приватизації винні самі ж депутати, які рік тому проголосували за підняття плану доходів від комунального майна управлінню комунальної власності. Вона також зазначила, що подала проект рішення про виключення бібліотек з переліку обʼєктів на приватизацію, але ж сесія не відбулась. Тому тут знову винні депутати.

Не зважаючи на чвари між депутатами, які відбулися у кабінеті Миколаєнко, представники бібліотечної системи запропонували спільно розробити план дій для збереження та реформування бібліотек. Та ось чи піде на це керівництво Херсона? Коли буде призначена друга спроба зібрати депутатів у сесійній залі, Миколаєнко не сказав. Тому чекаємо дати продовження циркової вистави під назвою “Херсонська міська рада”.

Мій Херсон

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН