Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У селах Горностаївської ОТГ стурбовані долею ФАПів

Про те, що селу потрібен ФАП, каже в.о. старости села Маринського, де майже чверть населення пенсійного віку. У Маринському та Вільному стурбовані долею ФАПу. У цих двох селах, що входять до Маринського старостинського округу Горностаївської ОТГ, загалом налічується 540 мешканців. У Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, ФАПи взагалі відсутні, натомість є амбулаторії та пункти здоров’я. Але щодо створення пунктів здоров’я, то мова йде про території з населенням не менше 750 чоловік. Зараз ФАП у Маринському працює щодня.

– Дай Боже зберегти те, що є. Страшно, якщо десь піде недофінансування. Ми не можемо допустити закриття ФАПу, – стурбована в.о. старости Маринського Наталя Щербина. – Там, де менше 750 жителів, держава фінансувати ФАПи не буде. А у нас менше – 540 жителів старостинського округу (Маринське і Вільне). Сподіваємося, що громада буде фінансувати ФАП зі свого бюджету. На рік треба близько 100 тис. грн для виплати зарплати. Нам не можна залишитись без медичної допомоги. Я кажу: не буде школи і ФАПу – не буде села. У нас живуть переважно пенсіонери (близько 140 чоловік), і їм медик дуже потрібен – поміряти тиск, зробити укол. Але і народжуваність непогана – минулого року на світ з’явилось 8 дітей, фельдшер ФАПу проводить патронаж малюків віком до 1 року, у нас достатньо багатодітних сімей.

На території Горностаївської ОТГ є села, де проживає менше людей, ніж у Маринському, тим не менш також є ФАПи.

– Питання обговорювалось на сесії селищної ради, будемо до нього повертатись ще більш детально, – каже заступниця голови Горностаївської селищної ради Вікторія Крижановська. – Села надали нам розрахунки. Не хочемо ніде закривати діючі ФАПи, хочемо зробити їх пунктами здоров’я, і там, де не буде фінансування з Національної служби здоров’я, фінансувати з бюджету громади, і щоб там були фельдшери. Інакше ми цю соціальну проблему не вирішимо. З огляду на територіальне розташування громади, ми не можемо собі дозволили закривати ФАПи чи школи, як деякі інші більш компактні ОТГ. У нас центр громади – Горностаївка – розташований з краю, і відстань від деяких населених пунктів до нього – до 50 км. Наприклад, найбільш віддалений округ – Славненський. У самому Славному живе майже 350 чоловік. Хто з Горностаївки поїде туди оглянути вагітну чи зробити укол? Ми більше будемо витрачати на транспорт, ніж на утримання там пункту здоров’я. Та і будівля ФАПу не буде у занедбаному стані, і для людей це підтримка.

Поліна ГЕНЕРАЛЬЧУК. Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН