Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Жителі Запоріжжя заснували успішний бізнес: історія успіху

Легалізація бізнесу стала ключовою умовою успішної роботи будь-якого підприємця. Соціальні гарантії та впевненість у майбутньому – лише частина стимулів, які мають мотивувати бізнесменів працювати офіційно. Підприємства не стоять на місці, а постійно вдосконалюються і осучаснюють обладнання. Історію мешканки Запорізької області, яка отримала малий грант від Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва Тетяни Сус розповіли організатори проєкту.

Їх родинне підприємство вирощує та переробляє овочі та фрукти. В асортименті понад 40 видів маринованих, квашених овочів, салатів. Грантові кошти використали на закупівлю лінії для шинкування капусти. Здавалося б, можна збільшувати об’єми, а тут основний закупник відмовляється від різносолів Сус, бо вирішив виготовляти їх самостійно.

– Завдяки новому обладнанню ми утримали свої позиції на ринку плодоовочевої переробки. Через зменшення кількості ручної праці та, відповідно, зниження собівартості продукції, змогли знизити ціну на товар, незважаючи на витрати на електроенергію, і поставляти продукцію на оптові склади за тією ж ціною, що і великі виробники, – розповідає Тетяна. – Так, продаємо за більш низькою ціною, але вийшли на нові ринки збуту та не втратили ні гривні.

– Скільки тепер салатів можете виробляти?

– Продуктивність праці збільшилась у 4 рази. Одна справа, коли чуєш про таке обладнання, інша – коли маєш його у своєму розпорядженні. Ми увійшли у смак, взяли безпроцентну позичку через Український державний фонд підтримки фермерських господарств (ПОСТАНОВА КМУ від 25 серпня 2004 р. № 1102) і придбали для свого цеху ще машину для нарізки моркви, її потужність 300 кг у годину. Крім того, купили вимішувач для салатів та холодильне обладнання. Сподіваємося, що все це устаткування допоможе нам віддати кредит. У планах будівництво цеху з ферментації, вже впроваджуємо систему НАССР.

– З нового року змінилися правила руху продукції від виробника до споживача. Тепер магазин повинен показати, де брав продукцію. У вас є якась сертифікація?

– Так, ми заздалегідь готувалися до оголошених нововведень. Ми зареєстрували свої виробничі потужності, як того вимагає закон, та отримали у Держпродспоживслужбі відповідний документ. Привели у відповідність до змін в законах технічні умови на продукцію, щоб працювати повністю в правовому полі. Знаю, що багато наших колег втратили ринки збуту через відсутність такої документації. З 1 січня ми перепідписали всі угоди з магазинами, в угоди додали номер реєстрації потужностей та декларації виробника. Гуртовики зізнаються, що наявність документів у виробників продукції полегшує їм життя.

Маючи офіційну реєстрацію та декларацію виробника, ми впевнено себе почуваємо на ринку. А завдяки механізації виробництва отримали якість продукції, зменшили трудові зусилля, знизили собівартість та стали більш конкурентоспроможними.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН