Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські школярі отримали 12,5 тисяч євро на переробку пластикових відходів

У Херсоні вісімнадцять учнів загальноосвітньої школи №32 спільно з учителькою біології Ольгою Демченко отримали грант у 12,5 тисяч євро для переробки пластикових відходів у господарські речі.

Організовано збирати ПЕТ-пляшки школярі почали два роки тому, передає newday.kherson.ua.

«Два роки тому все починалося з обміну порожніх ПЕТ-пляшок на солодощі, – розповідає Ольга Демченко. – Пляшки з контейнеру на шкільному подвір’ї забирало приватне підприємство, а на отримані гроші ми знову купували солодощі, аби більше приносили пластику».

Згодом підприємство відмовилося вивозити пляшки, але еко-команда справу не кинула. «Склали свою програму – і отримали від доброчинного фонду механічний прес, який дозволяє переробляти пляшки на брикети, школа виділила приміщення, і справа пішла, – розповідає вчителька. – Тепер щомісячно здаємо близько тридцяти кілограмів брикетів: один пункт відправляє наші пластикові відходи у Харків, де з них виготовляють м’яку черепицю, а другий – у Туреччину, де їх переробляють на пластиковий посуд та інші дрібнички, на кшталт контейнерів для яєць».

Тепер еко-команда загальноосвітньої школи №32 взялася за новий проект – власне виробництво з пластикових відходів необхідних у господарстві речей. «Доброчинний фонд надав нам грант у 12,5 тисяч євро на верстати для подрібнення пластику та виготовлення всіляких потрібних у господарстві речей: від лавочок якої завгодно форми до адресних табличок для міста, – каже Ольга Демченко. – Перший транш грантових коштів уже надійшов на рахунок громадської організації, яка з нами співпрацює».

Новий проект підтримує директор ЗОШ№32 Володимир Педченко. «Екокоманда не лише допомагає звільняти вулиці від сміття, а й розвиває екологічне мислення, навчає креативності й роботі в команді, – каже він. – Діти так захопилися можливістю зробити щось для навколишнього середовища, що навіть з батьками у вільний час виїжджали до курортів Лазурне та Залізний Порт, аби збирати пластикове сміття на чорноморському узбережжі».

Для налагодження повного циклу переробки пластикового сміття екокоманді зі школи № 32 бракує лише приміщення. Запропоноване муніципальною владою приміщення під «міні-завод» не опалювалося і для учнівського проекту не підійшло. Наразі у міськраді вже два місяці підшукують інші варіанти.

ecotown

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН