Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Миколаївський “Центр захисту тварин” зустрічатиме 2020 рік без директора

Комунальне підприємство “Центр захисту тварин” зустрічатиме новий 2020 рік без належного фінансування та без директора, контракт якого мав закінчитись 4 січня. Олександр Голобродський звільняється з посади, бо протягом 2019-го миколаївські депутати не проголосували програму поводження з безпритульними тваринами. Про те, як працювало підприємство протягом року, далі в матеріалі.

На території комунального підприємства до 40 собак на прилаштування. Вони вакциновані, соціалізовані та чекають нових господарів. Усі ці собаки забрані з вулиць Миколаєва. Всього ж в місті їх понад 17 тисяч, – говорить директор “Центру захисту тварин” Олександр Голобродський. Нових власників тут знайшли для 160-ти собак та 16-ти котів.

Директор КП “Центр захисту тварин” каже: “Евтаназія була застосована до 436 собак. Це ті собаки, які майже всі були відловлені з агресією, тобто ні випустити їх, ні передати комусь ми не маємо змоги. У нас із початку року через КП пройшло 1 006 собак. Із них 948 відловлених, 48 привезених і дві сотні котів. Це 10% від того, що можна було б зробити, якби в місті діяла програма поводження з тваринами”.

– П’ять мільйонів гривень, – говорить директор установи, – витрачені на утримання підприємства. Програму поводження з тваринами на 25 мільйонів, яку розробили на КП, департамент житлово-комунального господарства на сесію не виносив. Натомість виносились дорожчі програми, розроблені депутатами на чолі з Ларисою Веселовською, – на 37 мільйонів, департаментом із зоозахисниками – на 60 мільйонів.

Директор КП “Центр захисту тварин” Олександр Голобродський говорить: “У цій новій програмі планується витратити десять мільйонів на стерилізацію, на випуск на вулиці міста 2,5 тис. тварин. Це близько чотирьох тисяч на одиницю. Тобто за чотири тисячі собаку мають на вулиці відловити, причесати, стерилізувати, зробити вакцинацію та випустити назад, щоб вона так же успішно кусала людей”.

Директор департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради Сергій Коренєв говорить: “На сьогоднішній день у нас є три програми, дві з яких з категорично різними ідеями. Вони підготовлені до розгляду на сесії Миколаївської міської ради. Вони схожі в ідеї ставлення до тварин і в організації до роботи, але стосовно регулювання чисельності, одна програма включає в себе евтаназію, як спосіб регулювання чисельності. Інша – більше націлена на адопцію, як регулювання чисельності, хоча в ній також включена евтаназія, комісійна, з переліком причин в разі яких вона може бути застосована”.

26 грудня після продовження засідання сесії міськради, яке розпочали тижнем раніше, Олександр Сєнкевич сказав, що виноситимуть на голосування всі три програми. Однак голосуватимуть депутати таємно. Жодна з програм ще не прийнята, але на сайті публічних закупівель ProZorro департамент житлово-комунального господарства оголосив тендер майже на 10 мільйонів гривень:

Надання послуг з регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в м. Миколаєві включає відлов безпритульних тварин, їх кастрацію або стерилізацію, утримання, ідентифікацію, дегельмінтизацію, вакцинацію проти сказу та повернення їх на попереднє місце існування або передачу новим власникам. Загальний обсяг 2 тисячі 500 собак. Евтаназія собак – за потреби – 300 собак.

У цей час Олександр Голобродський каже, що вісім мільйонів, згідно з розробленою ними програмою, комунальному підприємству вистачило б на рік планової роботи всього “Центру захисту тварин”.

Директор КП “Центр захисту тварин” Олександр Голобродський каже: “Я написав лист на мера, і на департамент, і на комунальне майно про те, щоб зібрали комісію для прийняття підприємства. Ми готові здати підприємство. Отримували ми його в розрусі, ніякого Акту прийому не було. Ми приймали це все в такому трохи дивному вигляді. Із того часу підприємство відреставроване. Ми готові по опису здати все те, що є”.

Зокрема, полагодили дах, зробили яму для техніки, планували збудувати нові вольєри та майданчик для вигулу собак. Станом на кінець грудня, на комунальному підприємстві залишаються запаси корму, палива та медикаментів. Нагадаємо, мешканка Миколаєва, яку в березні покусав хворий на сказ собака, подала позов до суду. Від Миколаївської міської ради жінка вимагає компенсацію в розмірі пів мільйона гривень за бездіяльність органів влади.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН