Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні в морпорту вивантажили токсичні відходи (Відео)

У Херсонському морському порту знаходиться токсичний пісок з Чорногорії. Сьогодні до порту прибули митники та міська влада, щоб оглянути вантаж. За фальшивими документами, завізованими Херсонським міським головою Володимиром Миколаєнком, до Херсона було доставлено 3 тисяч 600 тонн суміші. Її привезли з Чорногорії для утилізації.

Керівниця підприємства «ІТАКА», на якому і мали утилізувати цей пісок, говорить, що документи у неї не викликали підозр.

«Років зо 2-3 тому попередній керівник займався цим проєктом. Коли я вже стала керівницею, то подумала, що це фейк – нічого сюди везти нічого не збирався. Коли ж зі мною зв’язався представник фірми «АРКА» Юрій, я затребувала всі документи. Він привіз всі документи, я побачила висновок інституту Медведя і зрозуміла, що це ізоляційний матеріал, такий, як ми утилізували з суднозаводу», – сказала Інна Дудченко.

Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко стверджує, що ніяких документів на завезення вантажу з Чорногорії не підписував.

«Документи підроблені. Я звернувся з проханням: заборонити приймати його на наш полігон і відвантажити його туди, звідки він прибув. Але митники сказали, що поки не отримають аналіз цієї суміші, ніхто не випустить його з порту. Судячи з того, що ми побачили, це дійсно відходи якогось виробництва – щось жирне, промаслене. Є умовно позитивна новина – не становить ніякої радіоактивної загрози», – сказав Володимир Миколаєнко.

За гарантійним листом, пісок є продуктом після піскоструменового очищення суден. Суміш повинна була використовуватись як компонент гідроізоляції між шарами побутових відходів. У листі вказані договори між фірмами «ВАЛГО» та «АРКА». Представник київської фірми «АРКА», який уклав угоду із чорногорським підприємством на утилізацію невідомої суміші, каже – ніякої шкоди для екології немає. Він пропонував кільком містам, але підписати договір вдалось лише з колишнім керівником «ІТАКИ».

«Це пісок з Чорногорії вулканічного походження, яким обробляють днища суден піскоструменем. Він перебував у порту Бієла десятки років. Я їздив туди протягом трьох років, брав із собою екологів», – розповів виконавчий директор фірми «АРКА» Юрій Жовтяк.

Секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко знайшла інформацію про те, що чорногорська фірма отримала 50 мільйонів євро на вивезення відходів з країни, розмістивши на своєму сайті інформацію про токсичність цієї суміші. Зупинили вивезення вантажу з території морського порту митники.

«Існує поняття невластивого вантажу, який доставляється незвичним маршрутом, що вже наводить на думку, що це контрабанда. У даному випадку завозити пісок до України – вже викликає підозру. А потім ми провели аналіз і визначили, що вантаж має такий характер походження. Ніхто дозвіл на вивантаження на міський полігон не дає і компанія, яка завезла це, повинна речовину завантажити на інше судно і вивезти з території України», – прокоментував виконувач обов’язків начальника Чорноморської митниці Олександр Шуцький.

Обласна екологічна інспекція проводить аналіз речовини. Результати будуть готові за 1-2 дні. Національна поліція відкрила кримінальне провадження по факту використання завідомо підроблених документів.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН