Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Кам’янська Січ цього року відзначатиме 310-ту річницю з моменту заснування

Кам’янська Січ є унікальною історико-археологічною пам’яткою і цього року мекка південного запорозького козацтва відзначатиме 310-ту річницю з свого моменту заснування.

Напередодні відзначення цієї дати облдержадміністрація спільно з Національним заповідником «Хортиця» організували круглий стіл, під час якого обговорили значимість Січі як історичної пам`ятки, можливості її збереження та розвитку як туристичної локації, проведення археологічних досліджень та важливість ідеологічної вагомості Кам`янської Січі у сучасних геополітичних реаліях.

До заходу долучився перший заступник голови ОДА Дмитро Бутрій, він зазначив:

«Кам’янська Січ була тим місцем, де плекали силу козацьку, де гартували волю козацьку. Саме на Кам’янській Січі народжувались рядки першої української Конституції та створювалася багатогранна духовність нації. Українців у різні періоди історії постійно намагалися приборкати й схили на сторони інших держав, але ми не здавалися. Так і сьогодні ми вимушені доводити власну самобутність, самостійність і незламність. Тож мусимо зберігати й розвивати історичну спадщину в уособленні Кам`янської Січі, аби нинішнє покоління й діти були впевненими у непохитності й міці української нації».

Начальник управління культури облдержадміністрації Світлана Думинська додала, що з моменту відзначення 300-ої річниці Січі настав новий період у її розбудові:

«Багато зроблено й досліджено. Важливо, що сьогодні на Січі не працюють «чорні» археологи, тільки науковці досліджують це важливе для формування держави історичне місце».

Також говорили про нагальні проблеми й потреби у розвитку Кам`янської Січі. Світлана Думинська наголосила, що минулого року було реконструйовано дорогу саме до села Республіканець, де і знаходиться Січ, це позитивно впливає на розвиток місцевості як чергового туристичного об`єкту на Херсонщині.

По завершенні круглого столу учасники заходу відвідають саму Кам`янську Січ, де ознайомляться з перспективами включення до всеукраїнських туристичних маршрутів, інфраструктурною складовою, залученням державних та приватних інвестицій, оцінкою впливу на розвиток територіальних громад та регіону в цілому.

На Кам`янській Січі презентують проекту «Детального плану території Кам’янської Січі» та презентують історичні матеріали Бериславського районного історичного музею.

Херсонська ОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН