Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Студенти Херсонського аграрного університету підтримали флешмоб #НіПродажуЗемліІноземцям

Відповідне звернення було підписанедо Президента України під час чергового засідання Школи агролідера.

У Херсонськом удержавному аграрному університеті відбулось розширене засідання «Школи агарного лідера» за участі сільгоспвиробників, експертів, студентів і викладачів. Одне з головних питань, що обговорювалось на засіданні інтелектуальної платформи, – зняття мораторію на продаж землі.

«Зараз лунає багато пропозицій – відкрити ринок землі, відкрити його частково, продовжити дію мораторію. Ми як агарний університет маємо бути в тренді цих подій і задавати тон. Формувати думку науковців і майбутніх аграріїв і доносити її до законотворців», – сказав ректор ХДАУ Юрій Кирилов.

На засіданні свою думку висловили представники обласної Асоціації фермерів і приватних землевласників.

«Асоціація виступає проти відкриття ринку землі. Аналізуючи досвід Болгарії, Румунії, Прибалтики, ми зробили висновок, що продаж земельних наділів не привів до розвитку сільського господарства в цих країнах», – відзначив фермер Леонід Кириченко.

Засновник агропідприємства «Злато Таврії», депутат обласної ради Ігор Йосипенко вважає, що ринок землі має бути відкритим, але за умови, що держава врегулює законодавство і надасть громадянам України першочергове право на купівлю землі.

«Чи готова держава і фермери до продажу землі? Ні. Я впевнений, що до впровадження ринку землі необхідно провести наступне:
– інвентаризацію сільгоспземель;
– наповнення держгеокадастру;
– закінчити процеси децентралізації та передати належні землі в ОТГ;
– розпаювання землі державних підприємств;
– створити аграрний банку, наповнивши його довгими та дешевими грошима –2-3% річних у валюті на 25-30 років, канікули по погашеню кредитного тіла до 10 років;
– конституційно прописати заборону продажу сільгоспземель іноземцям. Треба передбачити перехідний період, наприклад 5-7 років, після чого можливе відкрити ринок землі для іноземців;
– провести всеукраїнський референдум щодо допуску іноземців до ринку землі», – зазначив Ігор Йосипенко.

За ініціативи сільгоспвиробників Херсонщини у соцмережах шириться флешмоб #НіПродажуЗемліІноземцям. Учасники Школи агролідера свої пропозиції виклали у зверненні до Президента України.

Студенти ХДАУ, які брали участь у засіданні «Школи агарного лідера», підтримали акції аграріїв області.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН