Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як не допустити розповсюдження африканської чуми свиней, вирішували у Іванівському районі

При Іванівській районній державній адміністрації проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК), в якому взяли участь керівники Іванівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та  Іванівської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

На порядку денному засідання розглядалося питання епізоотичної ситуації щодо АЧС на території області, здійснення заходів з недопущення занесення та розповсюдження збудника захворювання на території району.

Також розглянуто питання щодо епізоотичної ситуації на сказ тварин та про основні заходи боротьби з безпритульними тваринами на території району, скорочення чисельності тварин, які становлять небезпеку.

У 2019 році в районі не зафіксовано жодного позитивного випадку на сказ, але, аналізуючи ситуацію із захворюваннями тварин на сказ, встановлено, що одним з основних факторів спалаху захворювання є безпритульні та бродячі тварини в населених пунктах району. Перебування та існування таких тварин взагалі не контролюється і відсутня можливість щепити таких тварин проти захворювання на сказ. Бродячі та безпритульні тварини частіше за домашніх наносять покуси людям. Маючи вільний доступ до мисливських угідь, де можуть контактувати з дикими м”ясоїдними тваринами (лисицями та вовками), які є природним резервуаром вірусу сказу, являють собою реальну загрозу для населення в цілому.

Фахівцями Іванівської районної державної лікарні ветеринарної медицини у 2019 році проведено щеплення проти сказу 3056 собакам, 2019 котам. 

Погіршенню епізоотичної та епідеміологічної ситуації щодо сказу на території Іванівського  району сприяють:

–    збільшення чисельності червоної лисиці за рахунок природнього приросту в дикій фауні;

– утворення на території населених пунктів несанкціонованих сміттєзвалищ, які сприяють збільшенню диких тварин в населених пунктах, в результаті чого можливий контакт диких тварин з домашніми тваринами.

Члени районної ДНПК підбили підсумки роботи і прийняли низку рішень,  які потребують  негайного виконання органами місцевого самоврядування. Серед них:

– Забезпечення достовірного та чіткого обліку собак  та котів, що утримує населення відповідних територій.

– Активізація роботи адміністративних комісій, виконкомів з питань дотримання правил утримання собак, котів і хижих тварин в населених пунктах.

– Надання щоквартально інформації до районної ДНПК щодо розгляду матеріалів та вжитих заходах на адмінкомісіях за порушення громадянами Правил утримання тварин.

Рекомендовано укласти договори з підприємствами, які спеціалізуються на відлові безпритульних тварин, з метою регулювання чисельності бродячих собак та котів у населених пунктах Іванівського району.

Держпродспоживслужба у Херсонській області

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН