Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Діти-представники національних меншин Херсонської області мають повні та рівні права на отримання освіти усіх рівнів

14 червня, відбулось засідання обласної ради з питань національностей та корінних народів при обласній державної адміністрації.

На засіданні обговорили ряд тем, таких як: зміни в структурі Херсонської обласної державної адміністрації; доступ та проблеми  щодо  здобуття середньої та вищої освіти представниками національних меншин в області; функції та завдання відділу з питань національностей та релігій; доопрацювання проекту програми збереження та розвитку національних меншин та корінних народів в Херсонській області на 2019-2020 роки та внесення змін; внесення змін до Положення про Раду національних меншин та корінних народів при обласній державній адміністрації; план роботи обласної ради з питань національностей та корінних народів при обласній державної адміністрації.

Саме за наданими пропозиціями членів обласної ради з питань національностей та корінних народів при ОДА на засідання запросили директора Департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації Євгена Криницького для розгляду питання доступу та проблем  щодо  здобуття середньої та вищої освіти представниками національних меншин Херсонщини.

За інформацією, що надав Євген Криницький, на сьогоднішній день у закладах дошкільної освіти Херсонської області, окрім української, навчання здійснюється російською, кримськотатарською та мовою іврит, у закладах загальної середньої освіти – кримськотатарською, німецькою, новогрецькою, польською, російською та мовою іврит. У закладах професійної та середньої освіти Херсонщини освітній процес не здійснюється мовами національних меншин.

«Жодних квот на отримання професійної, середньої чи вищої освіти представниками національних меншин ні на Херсонщині, ні в Україні немає і не може бути. Адже всі громадяни є рівноправними у можливості отримання освіти будь-якого рівня», – наголосив директор Департаменту освіти, науки та молоді облдержадміністрації.

Також щодо отримання вищої освіти Євген Криницький зазначив, що під час проведення вступної кампанії діють ряд обласних програм і, в тому числі, державно програма розвитку людського капіталу.

Велика кількість абітурієтів-представників національних меншин вступають на спеціальності вчителів англійської, німецької, турецької та інших мов. У планах на 2020 рік запровадити підготовку вчителів кримськотатарської мови.

«Фінансування навчання у ВНЗ дітей національних меншин здійснюється на основі співфінансування за рахунок 50-ти відсотків коштів з районного бюджету, 25-ти – з місцевого і решти 25-ти – з обласного бюджету. За таких умов підписується угода про зобов`язання по завершенні навчання молодого спеціаліста відпрацювати на місці не менше трьох років за отриманою спеціальністю», – також звернув увагу Євген Криницький.

сайт Херсонської ОДА

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН