Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Невакциновані діти Херсонщини можуть залишитися без освіти?

Під час влаштування дитини до навчального закладу або садочку батьки зіштовхуються з рядом документів, однією з яких є медична довідка щеплень. Попри усі переконання та настанови, не усі батьки з народження роблять своїм дітям щеплення, адже впевнені, що вони можуть нашкодити малечі. Власне через це потім між дирекцією закладу та представниками дитини виникають суперечки, які мало не доходять до суду.

Журналісту інтернет-видання «Гривна» вдалося поспілкуватися з матусею херсонської першокласниці Владислави, яка потрапила у вищезгадану ситуацію.

«Перед тим, як дітям у садочку хотіли зробити щеплення нам надавали анкети. Там вже ми повинні були ознайомитися з інформацією та надати дозвіл або відхилити. Я розуміла, що це планове щеплення, але не завжди погоджувалася, знаючи як зберігається вакцина та які наслідки можна очікувати»,- розповіла Олена.

За словами жінки, вперше планових щеплень недорахувалися під час влаштування дитини у Херсонській загальноосвітній заклад. Тоді лікар запевнив: або ви робите усі щеплення, або вас не візьмуть до школи. Попри власні примхи дитина отримала вакцинацію й наразі отримує освіту.

Такі випадки не поодинокі. І як зазначає в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, батьки судяться, починаючи з 2006 року. Згодом справи про вакцинацію дійшли і до Верховного суду України, де довго вивчали цю ситуацію та винесли остаточний вердикт.

Так, днями Верховний суд України ухвалив рішення на користь обов’язкової вакцинації та визнав, що заборона відвідувати дитячі садочки невакцинованим дітям законна.

У рішенні зазначено, що батьки дійсно мають право обирати форму навчання дитини, але надаючи перевагу відвідуванню звичайних садків, повинні обов’язково дотримувати усіх законів.

«Що стосується дитячих садків чи шкіл — вважаємо, що це місця, де діти мають навчатися, розвиватися та рости, а не заражатися небезпечними хворобами. Саме тому, згідно із законом, в Україні державні навчальні заклади можуть забороняти відвідування занять тим дітям, які не отримали необхідну вакцинацію за Календарем профілактичних щеплень»,- додала Супрун.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН