Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонські виші візьмуть участь у формуванні Стратегії розвитку Херсона

Про це повідомляє ректор ХДУ Олександр Співаковський:

– Разом з ректором Херсонського національного технічного університету Юрієм Бардачовим сьогодні мали дуже серйозну розмову про майбутнє освіти міста та взагалі про майбутнє Херсона з міським головою Ігорем Колихаєвим . Дві години замість анонсованих 20 хвилин тривала зустріч. У приймальнім залишили мобільні телефони, щоб нічого не заважало спілкуванню, тому протокольного фото з потисканням рук не буде. Обов’язково зробимо його, коли хоча б частина з того, що обговорювали, буде реалізована.

Якщо коротко, то домовилися про те, що університети візьмуть активну участь у формуванні Стратегії розвитку Херсона на найближчі 10 років. Наразі створена робоча група з експертів різних напрямків, яка на підставі наявних статистичних даних, аналізу, соціологічних досліджень має сформувати стратегічні пріоритети розвитку міста. Відповідно для університетів, які беруть безпосередню участь у розвитку людського капіталу, кадрового потенціалу, це стане сигналом, певним замовленням. Наприклад, якщо буде вирішено, що місто стає ІТ-орієнтованим, то маємо розробити програму по підготовці відповідних фахівців, починаючи від дитячого садочка і закінчуючи вищою освітою.

Погодилися, що серйозна увага має бути приділена реформуванню середньої освіти з урахуванням ранньої профілізації, яка розпочнеться вже через 5-7 років після 9 класу, коли учню доведеться робити вибір: чи продовжувати навчатися у ліцеї за одним з трьох напрямків, чи йти опановувати професію до коледжу або закладу професійної освіти. Вже зараз потрібно прораховувати наслідки від цих процесів та вмикати запобіжники. Інакше можемо опинитися у ситуації, коли навчатися точним наукам бажаючих не буде. А це означає, що й розвивати економіку власними ресурсами через десять років ми не зможемо.

Ми виказали готовність долучитися до розробки та впровадження критеріїв, за якими ті чи інші заклади освіти міста мають бути реформовані у початкові заклади, гімназії та ліцеї. Все має бути прозоро та зрозуміло як педагогічній спільноті, так й батькам. Такий підхід впроваджуємо на рівні області, тому природньо, що запропонували такий самий принцип місту.

Цікавою може бути співпраця міста та університетів у розробці проєктів, в яких міська рада виступає замовником, а виші є виконавцями замовлень. Наприклад, проєктів благоустрою, ландшафтного парку, транспортної схеми тощо. У нас дійсно є фахівці, які готові працювати на користь рідного Херсона.
Як ректори, ми говорили про необхідність розробки економічного інструментарію підтримки університетів з боку міста. Ми є платниками податків, маємо інфраструктуру, яка є частиною інфраструктури міста, розвиваємо людський капітал, тож логічно, що можемо претендувати на реінвестиційну субвенцію. Чим кращими будуть ставати херсонські виші, тим успішнішим за всіма напрямками у підсумку буде й місто!
Співпраця між владою та університетською спільнотою дуже потрібна. У нас є спільна мета – створити умови для всебічного розвитку молоді, сприяти тому, щоб випускники шкіл обирали саме херсонські виші, а студенти, по закінченні, залишалися працювати у рідному місті. Це і є турбота про людський капітал, без якого неможливо уявити розвиток обласного центру.

Діалог розпочато…

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН